Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det är oerhört centralt att det finns en öppenhet, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke. Foto: Johan Nilsson / TT

Domen mot bröderna delvis hemlig: ”Kan vara vitalt för Sveriges säkerhet”

Uppdaterad
Publicerad

Vad grundas domen mot de spionanklagade bröderna på? Bara ett fåtal personer vet, eftersom den delvis är sekretessbelagd. Hemlighetsmakeriet är inte konstigt – men medför risk för misstro mot rätten, menar yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

– Det är oerhört centralt att det finns en öppenhet, säger han.

Sida upp och sida ner av överstrukna namn, meningar och ibland hela sidor i den omfattande polisutredningen. Stängda dörrar under nästan hela rättegången i Stockholms tingsrätt. Och till slut: En dom där allmänheten bara får läsa delar av rättens resonemang.

– Materialet är det absolut hemligaste material som finns, har åklagaren Mats Ljungqvist tidigare sagt till SVT Nyheter.

Att domar maskas är relativt vanligt. Det kan till exempel handla om sexualbrott mot barn, där det finns anledning att på olika sätt skydda barnens integritet. I det här fallet handlar det om känsliga uppgifter från bland annat Säpo och Försvarsmakten.

”Får inte maska på känsla”

Åklagaren i målet kan ha åsikter om vad som bör hållas hemligt, men det är i slutändan tingsrätten som avgör vad som faktiskt ska undanhållas allmänheten.

– Man får inte sitta på en domstol och maska på känsla, det måste finnas stöd i lagen för det, säger Nils Funcke, som bland annat undervisat i yttrandefrihetsfrågor vid Stockholms universitet och varit sekreterare i Yttrandefrihetskommittén.

– I ett sådant här fall kan det vara saker som är vitala för Sveriges säkerhet som har kommit fram under förhandlingarna, framhåller han.

Kan överklaga

Men hemlighetsmakeriet gör det också svårt för andra än de som är direkt involverade att bedöma åklagarens bevisning.

– Ju mer något är maskat, desto fler möjliga konspirationsteorier och felaktiga tolkningar riskerar det att bli. En domstol måste försöka hålla nere det här maskandet och inte bara acceptera det åklagaren och polisen vill hålla hemligt.

Om exempelvis männens försvarare är missnöjda med hur mycket som uppvisats för allmänheten kan de överklaga sekretessen för uppgifter till hovrätten.

SVT Nyheter har varit i kontakt med rättens ordförande, som inte vill kommentera bedömningarna innan domen offentliggjorts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.