Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter Lars Erik Taubert på plats. Foto: Rami Hazim/SVT

Stort hemlighetsmakeri i rättegången mot spionbröderna: ”Inte haft ett liknande mål på 20 år”

Uppdaterad
Publicerad

Stängda dörrar, hård sekretess och hemliga vittnen. Under fredagen inleddes den extremt känsliga rättegången mot de två bröder som står åtalade för att ha spionerat åt Ryssland och därmed hotat rikets säkerhet.

– Materialet är det absolut hemligaste material som finns, säger åklagare Mats Ljunqvist.

Först anlände den yngre brodern. Han skyddade sitt ansikte och var iklädd häktets gröna kläder. Kort därefter kom den äldre brodern, den som varit anställd på Säpo och Must, iklädd kostym.

Det var första gången på över ett år de två så kallade spionbröderna, som suttit på skilda häkten, fick se varandra.

Spionbröderna

”Extremt känsliga uppgifter”

Rättegången som inleddes vid Stockholms tingsrätt är mycket speciell. Medieuppbådet var stort – men det mesta hölls bakom stängda dörrar.

– Det här är ett ärende som är unikt på väldigt många sätt. Det är en ovanlig rättegång i det att ett liknande mål inte har varit för handen i Sverige på över 20 år, säger åklagare Mats Ljungqvist och fortsätter:

– Ett sådant här säkerhetsmål är ju ett mål som är en avvägning mellan den insyn som allmänheten kan förvänta sig i offentliga rättegångar och de uppgifter som ligger till grund för det här åtalet. Det är extremt känsliga uppgifter.

”Mycket känsliga delar av den svenska staten”

De två bröderna misstänks för att ha röjt hemliga uppgifter till den ryska miltära säkerhetstjänsten GRU. Det är extremt få människor i Sverige som har tillgång till det material som rätten kommer få insyn i under rättegången. Därför yrkade åklagarna på stängda dörrar efter bara en timme.

– När det gäller så här känsliga uppgifter krävs det helt enkelt att bevisningen hanteras på ett särskilt sätt. Både under och efter rättegången måste uppgifterna skyddas från insyn. Det handlar i grunden om att inte kasta ut barnet med badvattnet, säger Mats Ljungqvist.

Även majoriteten av de vittnen som kommer att kallas till förhandlingen är hemliga.

– Det här är personer som jobbar inom mycket känsliga delar av den svenska staten. Det handlar om personer som jobbar inom Försvarsmakten och Säkerhetspolisen. Det är personer som är mycket skyddsvärda och de här personernas namn kommer att skyddas även efter rättegången.

Bröderna nekar till brott

Den yngre brodern satt hela tiden tyst bredvid sin advokat. Den äldre brodern var mer aktiv och pratade ofta med sin advokat eller bläddrade i papper. Båda nekar till brott.

– Han har aldrig agerat för att gå främmande makt tillhanda. Han har heller aldrig i något sådant syfte agerat i samråd med någon annan person, säger den äldre broderns advokat.

Den yngre brodern förnekar också att han ska ha haft kontakt med GRU och att han har fått betalt för att röja hemliga uppgifter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den ena broderns advokat på väg in i rättegångssalen på fredagen. Foto: Polisen/Kina Pohjanen, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet