Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hovrätten fastställer livstids fängelse för Peyman Kia

Hovrätten fastställer livstids fängelse för Peyman Kia

Uppdaterad
Publicerad

Svea hovrätt fastställer livstidsstraffet mot Peyman Kia som dömts till livstids fängelse för grovt spioneri mot Sverige. Tingsrättens dom står därmed fast.

– Det är ett unikt mål, säger hovrätteslagman Ragnar Palmkvist.

Peyman Kia, 42, dömdes i januari i år till livstids fängelse för grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning. Även hans yngre bror, Payam Kia, dömdes för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.

Båda bröderna, hemmahörande i Uppsala, överklagade domen till Svea hovrätt där de yrkade för ett lägre straff. Men den yngre drog nyligen tillbaka sin överklagan med motiveringen att han inte ville riskera en straffhöjning.

Nu fastställer Svea hovrätt tingsrättens dom mot den äldre brodern Peyman Kia. Livstidsstraffet står därmed fast avseende grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Även tingsrättens dom mot den yngre brodern står fast till följd av tillbakadragandet av överklagandet.

”Allvarliga för Sveriges säkerhet”

Enligt både tingsrätten och hovrätten ska spionverksamheten ha skett inom ramen för den äldre broderns anställning inom Säkerhetspolisen och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

– Det har rört gärningar som hanterat information som är mycket allvarliga för Sveriges säkerhet. Det har handlat om att röja de uppgifterna för det största hotet som finns mot Sverige för närvarande. Och brottet har därför av oss bedömts som så allvarligt att det är livstids fängelse som är den påföljd som ska dömas ut och ingen annan, säger hovrättslagmannen Ragnar Palmkvist, som suttit ordförande i målet, till SVT Nyheter.

”En besvikelse”

Som stöd åberopar rätten bland annat den totala summa om 120 000 dollar som Peyman Kia uppges ha mottagit som ersättning. Att 42-åringen suttit häktad under långt tid utan kontakt med omvärlden och förlorat sin anställning påverkar inte straffets längd, resonerar hovrätten vidare.

– Det är förstås en besvikelse att hovrätten har valt att fastställa tingsrättens dom på livstids fängelse. Vi får gå igeonom domen och analysera lite närmare hur hovrätten har resonerat och sedan överväga en överklagan till högsta domstolen, säger den spiondömdes advokat Anton Strand.

SVT Nyheter Direkt sände från Svea hovrätt. Se hela sändningen här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se två tillfällen då Sverige skakats av spionskandaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet