Enligt Säpo är en tredjedel av de ryska diplomaterna egentligen underrättelseofficerare. Foto: Polisen/SVT

Så har ryska agenter agerat i Sverige – tre fall

Uppdaterad
Publicerad

De ryska underrättelsetjänsterna verkar i det dolda. Men det finns uppmärksammade fall i Sverige där Putins underrättelseagenter uppges ha haft en betydande roll. Här är tre exempel från de senaste åren.

Spionbröderna

Bröderna från Uppsala dömdes i januari för grova spionbrott efter att ha delat topphemlig information med Ryssland.

Den äldre brodern har i förhör sagt att han kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR men att överlämningen av hemliga dokument gjordes till den militära underrättelsetjänsten GRU. Motivet ska ha varit ekonomiskt.

42-åringen, som har en bakgrund på Säkerhetspolisen och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, dömdes till livstids fängelse och den yngre brodern till nio år och tio månaders fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Misstänkta spionparet

Paret, med rötter i Ryssland, greps under en gryningsräd i Stockholmsområdet hösten 2022. Mannen och kvinnan misstänks för att, med hjälp av sina företag inom teknikbranschen, ha bedrivit grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige. Bakom ett av deras bolag stod en rysk ex-militär som tidigare pekats ut som officer i underrättelsetjänsten GRU.

Fallet är inte avgjort ännu och mannen sitter fortfarande häktad medan frun, som misstänks för medhjälp, är försatt på fri fot.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grundaren, hjärnan och utpekade GRU-agenten bakom misstänkta parets bolag – här förklarar SVT:s reporter kopplingarna till rysk militärindustri. Foto: SVT

Spionaget mot Volvo cars och Scania

Vintern 2019 greps en svensk 45-årig man tillsammans med den ryske diplomaten och SVR-officeren Jevgenij Umerenko på en restaurang i centrala Stockholm.

Mannen, som mot betalning lämnat över programmeringskod om självkörande fordon till Umerenko, dömdes till tre års fängelse för spioneri. Umerenko kunde med anledning av sin diplomatiska immunitet lämna Sverige kort efter gripandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ryske SVR-officern och Volvo-spionen – se det hemliga mötet på restaurangen i Stockholm. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.