Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Dömde spionen erkänner kontakt med rysk underrättelsetjänst

Uppdaterad
Publicerad

Peyman Kia dömdes i januari till livstids fängelse för spioneri mot sitt nekande. Nu erkänner han att han haft kontakter med rysk underrättelsetjänst och att motivet var ekonomiskt.

– Det var helt enkelt att svindla till mig pengar, säger han till Säpo enligt TV4.

På måndag startar hovrättsförhandlingarna och inför dem har 42-åringen bett om att få prata med Säpo, rapporterar TV4.

Han erkänner delar av gärningsbeskrivningen och säger att han kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR men att överlämningen av hemliga dokument gjordes till den militära underrättelsetjänsten GRU.

Spionbröderna

– Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning. Sen var det kontakter fram och tillbaks. Och vid ett andra tillfälle så skickades åter information, den informationen var 100 procent falsk, det var hittepå. Och det var hittepå eftersom det kom detaljerade beställningar, säger han enligt TV4.

Åklagaren: ”Har erkänt delar av gärningarna”

Till SVT Nyheter säger åklagare Mats Ljungqvist att Kia bland annat har erkänt att han har sålt material till GRU och SVR. Han erkänner också att han har samarbetat med dem.

– Han har erkänt delar av gärningarna, säger Ljungqvist.

Samtidigt menar Peyman Kia, enligt åklagaren, att han har dömts för saker som han inte har gjort. Det ska vara orsaken till att han nu vill ”lägga korten på bordet.”

Försvaret: Ska berätta själv

Även Kias försvarsadvokat Anton Strand uppger att hans klient har medgivit ”vissa omständigheter” för Säpo.

– Varför han har gjort på vissa sätt vill jag att han ska berätta själv för hovrätten, säger han till SVT Nyheter.

I tio års tid spionerade Peyman Kia på Sverige för Rysslands räkning genom sina anställningar på Säpo, Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten och Livsmedelsverket. Hans yngre bror, Payam Kia, 35, dömdes till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet