Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De har ägnat sig åt aktiviteter som inte förenar sig med de uppgifter som de har officiellt som diplomater”, säger utrikesminister Tobias Billström om de ryska diplomater som ska utvisas. Foto: Fredrik Larsson/SVT

SVT avslöjar: Fem ryska diplomater utvisas från Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige utvisar fem ryska diplomater. Det meddelar utrikesminister Tobias Billström i en intervju med SVT Nyheter.

– Deras aktiviteter på vårt territorium har varit oförenligt med deras status som diplomater, säger Billström.

Beskedet kommer dagen innan SVT, DR, NRK och Yle släpper nästa avsnitt av serien ”Skuggkriget” om rysk underrättelseverksamhet i Norden – som bland annat fokuserar på ryska underrättelseofficerare i Sverige.

– Sverige har i dag kallat upp Rysslands ambassadör Viktor Tatarintsev och underrättat honom om att fem personer som är anställda vid ambassaden ombeds lämna landet på grund av att deras aktiviteter är oförenliga med Wienkonventionen om diplomatiska förbindelser, säger utrikesminister Tobias Billström (M) till SVT Nyheter.

Rysslands skuggkrig

Ambassadören: ”Inga kommentarer”

Den ryska ambassadören Viktor Tatarintsev vill inte uttala sig om ärendet.

– Inga kommentarer, säger han till SVT.

För två veckor sedan meddelade Norge att man utvisar 15 ryska diplomater.

Senast Sverige utvisade misstänkta ryska underrättelseofficerare var i april förra året då tre diplomater utvisades. Detta i samband med att flera andra europeiska länder utvisat ryska diplomater som en reaktion på kriget i Ukraina.

Säpo: Var tredje är spion

Nyligen fick Säpo ta del av en namnlista på en rad misstänkta ryska underrättelseofficerare som Uppdrag granskning identifierat.

Säkerhetspolisen har tidigare uttalat sig om att var tredje rysk diplomat egentligen arbetar åt någon av Rysslands underrättelsetjänster och att de utgör ett hot.

– Det här är statligt anställda individer som har de här uppdragen att helt enkelt inhämta information och påverka ett land i en riktning som man vill, säger Daniel Stenling, chef för Säkerhetspolisens kontraspionage, i en intervju till serien ”Skuggkriget”.

SVT har de senaste veckorna gjort en rad avslöjanden om rysk underrättelseverksamhet i Sverige och Norden. Bland annat om misstänkta ryska spionfartyg som varit i svenska vatten.

Vet du mer om rysk underrättelseverksamhet i Sverige? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson utgår från att regeringen har haft haft mycket goda skäl för beslutet att utvisa fem ryska diplomater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet