Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Genom åren har flera olika förklaringar till Havannasyndromet lanserats. Se Utrikesbyråns sammanfattning i klippet. Foto: SVT

Granskning: Rysk grupp kan ligga bakom Havannasyndromet

Uppdaterad
Publicerad

Den misstänkta åkomman ”Havannasyndromet”, som har drabbat amerikansk ambassadpersonal i hela världen, kopplas nu samman med rysk underrättelsetjänst. Det visar en granskning av reportergruppen Insider. Men Kreml förnekar inblandning.

2016 drabbades anställda på USA:s ambassad i Havanna på Kuba plötsligt av oförklarliga symtom som yrsel, huvudvärk, minnesförlust, koncentrationssvårigheter och medvetslöshet, oftast efter att ha hört höga ljud. Fenomenet spred sig även till personal i andra länder och hittills har cirka 1 000 fall rapporterats.

De märkliga symtomen har fått namnet Havannasyndromet och flera utredningar har pekat ut allt från främmande makt och mikrovågor till högljudda syrsor som orsak till syndromet.

Rysslands skuggkrig

Studier som har gjorts har dock inte kunnat visa några bevis på hjärnskador. Det har heller inte upptäckts någon skillnad mellan ambassadpersonal och friska frivilliga vid de flesta kliniska undersökningar som genomförts.

Akustiska vapen

För ett år sedan gick amerikanska underrättelsetjänsten ut och sa att det var ”mycket osannolikt” att utländsk makt bär ansvaret. Detta efter en två års lång studie i över 90 länder.

Men nu visar en ny utredning gjord av den undersökande reportergruppen Insider att den ryska militära underrättelseenheten 29155 kan kopplas till platser där amerikanska diplomater har drabbats av Havannasyndromet. Den visar också att personer i GRU befordrats och fått utmärkelser för sitt arbete med utvecklingen av ”icke-dödliga akustiska vapen”, skriver Reuters.

Stark energistråle

Dessutom menar Insider, som har gjort granskningen tillsammans med Der Speigel och CBS 60 Minutes, att det förekom fall av Havannasyndromet flera år innan händelserna på Kuba. Även en amerikansk diplomat baserad i Tyskland ska ha drabbats efter att ha ”utsatts för en stark energistråle.”

Den ryska regeringens talesperson, Dmitrij Peskov, förnekar att Ryssland ligger bakom attackerna.

”Detta är inget annat än ogrundade anklagelser från media,” säger Peskov vid ett möte med journalister på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet