Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finska reservister skulle kunna hjälpa de ordinarie gränsbevakarna, men närmast med enklare uppgifter. Finland har även förstärkt delar av sin östgräns med ett nytt stängselsystem. Foto: SVT/Yle

Finlands regering vill använda reservister för att trygga säkerheten vid östgränsen

Uppdaterad
Publicerad

Finlands regering föreslår att värnpliktiga som har tjänstgjort inom gränsbevakningen ska kunna skickas till ryska gränsen för att trygga säkerheten. Enligt förslaget ska reservister dock endast användas vid allvarliga hot vid gränsen.

Försvarsminister Antti Häkkänens (Saml) förslag skulle göra det möjligt att med kort varsel kalla in reservister till repetitionsövningar vid gränsen. Maxtiden för en repetitionsövning skulle vara 30 dagar.

Tanken är också att man ska kunna förstärka Gränsbevakningsväsendets personalresurser i akuta fall. I praktiken kan det till exempel handla om situationer som att stora mängder människor försöker ta sig över östgränsen samtidigt, alltså så kallade hybridhot.

Finlands regering

Reservisterna skulle hjälpa de ordinarie gränsbevakarna med lättare uppgifter.

Kan gälla 10 000 reservister

Lagändringen skulle endast gälla värnpliktiga som har tjänstgjort inom gränsbevakningen. Det betyder runt 10 000 av Finlands sammanlagt 900 000 reservister.

Enligt försvarsminister Häkkänen är planen att lagen ska kunna träda i kraft snabbt.

Beslutet om att kalla till repetitionsövningar vid gränsen skulle i sista hand fattas av Finlands president Alexander Stubb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finlands regering

Mer i ämnet