Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan summeras det gångna årets ögonblick utifrån ett säkerhetspolitiskt perspektiv. Foto: SVT

Uutiset sammanfattar 2023: Finland i Nato – Krunegård sjunger på finska

Uppdaterad
Publicerad

Det gångna året har prövat oss på många olika sätt – både psykiskt och ekonomiskt. I Uutisets årskrönika minns vi bland annat händelser inom svensk och finsk säkerhetspolitik, Nato och den svenskfinska populärkulturen.

På säkerhetspolitikens område har året 2023 varit mycket händelserikt. Kriget i Ukraina har utvecklats till nästan stillastående strider.

Finland blev en fullvärdig medlem i Nato, medan Sverige väntar fortfarande på sin tur.

Sverige och Nato

Att ansluta sig till Nato har dock haft konsekvenser för Finland. I november beslutade Finland att stänga alla gränsövergångar vid den ryska gränsen när antalet asylsökande från Ryssland plötsligt ökade.

Krigstrauman och gängkriminalitet

Under det gångna året har eskaleringen av gängkriminalitet lagt mer press på både polisen och politikerna. Skjutningar och explosioner ökade dramatiskt.

Gängkriminalitet diskuterades också i nyhetsprogrammet ”15 minuter från Uutiset”. Under året diskuterades också ämnen som krigstrauman och det finska språket i sverigefinska medier.

Krunegård sjunger på finska – Bottenviken tolkar finska klassiker

Artisten Markus Krunegård överraskade sin svenska publik genom att släppa en hel skiva på finska. Enligt Krunegård hade ”ingen bett om den här skivan”, men den ledde honom till sin första turné i Finland.

Musikprojektet Bottenviken, bestående av tre musiker: Mattias Björkas, Thella Johnson och Love Antell, samlade skivan från sina egna finska favoriter. Skivan sattes ihop som ett ”knytkalas”, där var och en fick bidra med det de ville.

Uutisets nyårskrönika sänds på SVT2 på lördag den 30/12 klockan 17.30 och kan även ses i SVT-Play-appen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet