Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Helena Kontulainen om sin barndom, som skuggades av krigstrauma och fattigdomen i Finland efter kriget. Foto: Max Linton, SVT

Helenas barndom präglades av pappans krigstrauma

Publicerad

För många sverigefinländare var kriget någonting som präglade barndomen. Helena växte upp under fattiga förhållanden i en liten stuga i Rovaniemi tillsammans med åtta syskon. Genom väggarna kunde hon i hemlighet höra pappas berättelser från fronten.

Helena Kontulainens pappa deltog både i fortsättningskriget och Lapplandskriget. Helenas pappa kom ursprungligen från en del av Karelen som Finland förlorade till Ryssland i kriget. Efter kriget blev han erbjuden en tomt i Rovaniemi av staten.

Det blev en fattig barndom för Helena och hennes åtta syskon. Den präglades av pappas berättelser från fronten som hon fick höra genom de tunna väggarna i den enkla stugan.

I klippet ovan minns Helena sin barndom och hur den påverkar henne ännu idag. Mera om ämnet ser du i programmet 15 minuter från Uutiset, där man ställer frågan: Varför berättade morfar inte om kriget?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.