Till höger en svartvit bild: krigsflyktingar med sina boskap korsar Torne älv från finska Lappland till svenska Norrbotten. Till vänster historikern Mika Kulju.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En grupp krigsflyktingar, tillsammans med sina boskap, korsar Torne älv över en tillfällig bro från Finland till svenska Norrbotten. Historikern Mika Kulju berättar vad som hände. Foto: SVT

Flykt till Norrbotten: Bakom dem bränner tyska soldater deras hembyar till aska

Uppdaterad
Publicerad

För 80 år sedan avslutades Lapplandskriget, en konflikt som fortfarande är okänd för många. Under åren 1944–1945 kämpade den finska armén i norra Finland mot sin tidigare allierade, Tyskland. Militärhistorikern Mika Kulju påpekar att Lapplandskriget är ännu mindre känt i Sverige än det är i Finland.

Under hösten 1944 utgjorde striderna i Tornedalen den mest intensiva fasen av Lapplandskriget.

På grund av kriget evakuerades omkring 56 500 människor från finska Lappland till Sverige, medan cirka 47 500 människor flyttades till andra delar av Finland.

Trots att kriget i praktiken utkämpades nära den svenska gränsen i Tornedalen, är det förvånansvärt okänt i Sverige, även bland militärhistoriker, konstaterar den finske historikern Mika Kulju.

Kulju har skrivit en bok om detta ämne, ”Lapplandskriget 1944–1945”.

FINLAND UNDER ANDRA VÄRLDSKRIGET

– Sovjetunionen attackerade Finland i slutet av november 1939, vilket inledde vinterkriget som varade till mars 1940.

– Fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen utkämpades under åren 1941–1944. Under fortsättningskriget samarbetade Finland med Tyskland och fick även vapenhjälp.

– Fortsättningskriget avslutades med ett vapenstilleståndsavtal i september 1944, där en av villkoren var att fördriva de tyska trupperna från Finland.

– Lapplandskriget utkämpades som en del av andra världskriget mellan Finland och Tyskland, främst i finska Lappland, från september 1944 till april 1945.

– Efter andra världskriget bekräftades Finlands territoriella förluster, bland annat i Karelen och Petsamo, i Parisfreden 1947.

– Efter andra världskriget fick Finland också betala så kallade krigsskadestånd till Sovjetunionen under flera år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.