Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag vill spela nånstans i Finland där jag aldrig varit. Björneborg eller typ Lahtis, jag vet inte”, säger Krunegård. Foto: Thomas Svenson, SVT

Krunegård byter språk: ”Roligare att spela för åtta personer i Lahtis än tusen i Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

Markus Krunegårds första finska soloalbum Nokia & Ericsson kommer ut i höst. Med den nya singeln Miss Joensuu ger Krunegård en försmak av det kommande albumet.

Miss Joensuu föddes ur det, enligt Krunegård själv, meningslösa rimmet ”joo joo Miss Joensuu”. Det blev till en hel kärlekslåt som handlar om en kvinna vid ryska gränsen. Staden Joensuu är helt okänd för Krunegård men han har stora förväntningar på kommande spelningar i trakten:

– Jag vill åka till en pizzeria vid ryska gränsen och få stryk!

Enligt Krunegård är det egentligen de tillhörande spelningarna i Finland som lockar mest med att ge ut ett finskspråkigt album genom ett finskt skivbolag.

– Det är roligare spela i Lahtis för åtta personer än för tusen i Stockholm – eller i alla fall mer spännande.

”Finland är så långt ifrån allt att de har gett upp redan från början”

Senast man hörde Markus Krunegård på finska var det i bandet Laakso. Deras finska album Mämmilärock kom redan 2007, men för soloartisten Krunegård är ett finskspråkigt album något helt nytt. I Finland är han mest känd som en artist i Sverige, men att erövra Finland som relativt okänd finsk artist har Krunegård ingenting emot. Tvärtom. Han känner att det är befriande att inte ha några förväntningar på sig överhuvudtaget.

Idén till  albumet Nokia & Ericsson föddes i Los Angeles efter ett mejl från en finsk journalist. Helt plötsligt hade han plöjt igenom en hel del nya finska indie-artister och blivit förtjust.

– Sverige är för nära typ London åtminstone mentalt. Eller man tror i alla fall att man är närmare nån typ av centerpunkt. Finland är så långt ifrån allt att de har gett upp redan från början. Det är en bra utgångspunkt när man sysslar med konst och musik, säger Markus Krunegård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.