Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En ny typ av asylsökande har kommit till Finland via ryska gränsen de senaste veckorna. Nu stänger Finland gränsen mot grannlandet. Hör korrespondent Liselott Lindström om varför detta sker nu. Foto: EMMI KORHONEN

Finland stänger hela gränsen mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Finland stänger nu den sista öppna gränsövergången mot Ryssland.

– Vi accepterar inga försök att underminera vår nationella säkerhet, säger landets statsminister Petteri Orpo.

Beslutet, som innebär att hela Finlands östra gräns mot Ryssland nu är stängd, fattades under ett extrainsatt regeringssammanträde under eftermiddagen. Det meddelar landets statsminister Petteri Orpo och inrikesminister Mari Rantanen på en pressträff.

Beskedet kommer efter att hundratals asylsökande har kommit till den östra gränsen under november – vilket av finska myndigheter har benämnts som ett försök till en hybridattack.

– Vi är beredda på att inflödet av migranter kommer att fortsätta och även spridas, säger Rantanen som tillägger att de har sett ryska operationer som inkluderar internationell kriminalitet och trafficking i gränsområdena.

Var sista öppna gränsstationen

Finlands 1 340 kilometer långa gräns mot Ryssland är den längsta i Europa och förra veckan beslutade Finlands regering om att stänga alla gränsövergångar utom en.

Den sista stationen som varit öppen är Raja-Jooseppi, som är den nordligaste gränsövergången mellan länderna. Det har tills nu varit den enda gränsövergång som har varit öppen för persontrafik, som exempelvis asylsökande. Samtliga gränsövergångar kommer nu vara stängda i två veckor, fram till den 13 december. Endast godstrafik kommer släppas in i landet.

Vill normalisera situationen

Finlands regering hoppas med beslutet kunna försvåra möjligheterna att ta sig till Finland från Ryssland och nu ska koncentrera asylsökande från Ryssland till landets flygplatser och hamnar.

EU har även skickat gränsvakter för att bistå Finland med anledning av detta.

Enligt Finlands statsminister Orpo har landet som mål att ”normalisera” situationen vid gränsen och att beslutet endast gäller under två veckor. Därefter kommer beslutet att omprövas beroende på hur läget har utvecklats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.