Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Sabotagehotet mot sårbar infrastruktur under vattnet ökar.” Försvarsstabschefen Michael Claesson pekar på flera pågående hotbilder och risker för hybridoperationer. Foto: Tomas Hallstan

Försvaret varnar för ökat hybridhot: båtflyktingar möjligt scenario

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten varnar i en ny rapport för ökad risk för hybridoperationer. Det handlar om cyberattacker och påverkansoperationer men även en situation där Ryssland skulle kunna använda båtflyktingar mot Sverige.

– Det är onekligen ett möjligt scenario, säger försvarsstabschefen Michael Claesson.

Risken för ett militärt angrepp mot Sverige minskar i och med Nato-medlemskapet – men risken för hybridoperationer väntas fortsatt öka.

Det slår Försvarsmakten fast i en bilaga till ÖB:s militära råd som lämnades in till regeringen 6 november.

”Risken ökar för påverkansoperationer och andra aktioner under gränsen för väpnat angrepp”, står det i den delvis maskade bilagan.

Flera pågående hotbilder

Försvarsstabschefen Michael Claesson pekar på flera olika risker:

  • Sabotagehotet mot sårbar infrastruktur under vattnet ökar.
  • Cyberangreppen är redan nu omfattande.
  • Påverkanskampanjer pågår för fullt, riktade mot Sverige.

Dessutom finns en hotbild kopplad till internationell migration där Finland för närvarande pekat ut Ryssland för att skjutsa flyktingar till den finländska gränsen.

– Det skulle kunna ha en bäring på Sverige, att man skulle igångsätta andra typer av rörelser som på olika sätt träffar vårt territorium. Det är svårt att se, men inte omöjligt att tänka sig, att man för människor på flykt från ryskt territorium, fastlandsterritorium, till Kaliningrad och sen sätter av därifrån i båt, säger Michael Claesson.

Det är ett scenario ni ser, med båtflyktingar från Kaliningrad?

– Det är kanske inte det mest sannolika scenariot men det är onekligen ett möjligt scenario.

Håller kontakt med Finland

Enligt Michael Claesson pågår samtal och förberedelser kring migrationsscenarier där utöver Försvarsmakten även Polismyndigheten och Migrationsverket ingår.

Någon begäran om stöd från finländska myndigheter till det svenska försvaret har ännu inte kommit in rörande situationen vid ryska gränsen, men enligt Michael Claesson står Försvarsmakten redo.

– Vi håller varandra informerade mellan myndigheterna, både finländska och svenska myndigheter och försvarsmakterna därtill. Vi har en god lägesbild så att vi kan agera inom ramen för de mandat vi både har och skulle kunna få av regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.