Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s utrikesreporter om migranterna vid finska gränsen, vad Ryssland vill åstadkomma och om detta kan hända Sverige vid ett eventuellt Nato-inträde. Foto: Emmi Korhonen/Lehtikuva via AP/TT/SVT

Bert Sundström: ”Man vill testa Finlands beredskap”

Publicerad

Migranter vid gränsen till Finland är en del av Rysslands hybridkrigföring. Med dessa försöker Kreml skapa osäkerhet i både Finland och Nato. Det menar SVT:s utrikesreporter Bert Sundström.

– Jag tror att man dels vill testa hur Finlands beredskap ser ut, säger han.

Finland har på tisdagen beslutat att stänga alla gränsövergångar efter sin östra gräns mot Ryssland. Det sker efter att antalet migranter som sökt sig till landet via Ryssland ökat kraftigt de senaste veckorna – någonting som Helsingfors bedömer är en rysk hybridoperation.

Den finländska regeringen misstänker att ryska myndigheter medvetet slussar asylsökande från främst Mellanöstern och Afrika till Finlands gränsövergångar.

– Jag tror att man dels vill testa hur Finlands beredskap ser ut, och dels om det går att skapa en osäkerhet i Finland och i Nato, säger SVT:s Bert Sundström.

Långsökt att det sker mot Sverige

Sundström menar att detta är en konsekvens av att Finland har gått med i Nato. Att liknande hybridaktioner från Ryssland kan komma att ske mot Sverige över Östersjön menar Sundström inte är lika troligt.

– Det blir en väldigt komplicerad operation och att man skulle kunna göra så med hundratals människor, det tror jag är långsökt, säger Bert Sundström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.