Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åtta svenska hamnar har fått besök av de identifierade ryska fartygen. Foto: SVT

27 misstänkta ryska spionfartyg i svenska vatten

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland misstänks spionera i nordiska vatten med hjälp av civila fisketrålare, fraktfartyg och yachts.

Uppdrag granskning och SVT Nyheter kan i en unik kartläggning avslöja att 27 utpekade spionfartyg varit i svenska vatten.

Gävle, Landskrona, Norrköping och Kalmar. Det är några av de svenska hamnar som misstänkta ryska spionfartyg anlöpt de senaste åren.

– Vi kan inte göra mer än att ha dem under uppsikt, säger svenska marinens pressofficer Jimmie Adamsson.

Rysslands skuggkrig

Misstänkta seglingsmönster

SVT har tillsammans med NRK, DR och Yle granskat Rysslands operationer i Norden i den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget”. Genom att analysera fartygstrafikdata har NRK kunnat identifiera 50 ryska fartyg som har haft misstänkta seglingsmönster i nordiska vatten.

Det handlar bland annat om fartyg som rört sig runt vindkraftsparker till havs och över ström- och datakablar.

– Den typen av rörelser och beteende är något som vi noterar. Det kan bli ett hot om omvärldsläget skulle försämras ytterligare, elkablar och kommunikationskablar är naturligtvis viktiga för ett land, säger Jimmie Adamsson.

Upptäckte gammal radioutrustning

Två av fartygen på listan anlände till norska Kirkenes i november förra året. När polisen kontrollerade fiskefartygen upptäcktes gammal sovjetisk radioutrustning bakom låsta dörrar.

Norska säkerhetspolisen, PST, bekräftar för NRK att fynden är något som förstärker misstankarna om att spionage bedrivs från vanliga civila fiskefartyg.

Åtta fartyg i svenska hamnar

SVT:s granskning visar att 27 av de ryska fartygen har varit i svenskt territorialvatten de senaste fem åren och åtta av dem har anlöpt en svensk hamn.

– Det är en verksamhet som vi följer. Statsfartyg, det vill säga fartyg som ägs av ryska staten, behöver få tillstånd för att komma in i svenskt territorium. Men kamouflerar man verksamheten till ett vanligt civilt handelsfartyg kan det vara svårt för oss att göra något åt det, säger Jimmie Adamsson.

Den svenska marinen anpassar till viss del sin verksamhet efter de ryska fartygens rörelser.

– Vi märker av att det finns ett intresse från exempelvis rysk sida att följa vår övningsverksamhet.

Här är den analoga radioutrustning som upptäcktes på de två fiskefartygen. De är av typen HF som har mycket lång räckvidd. Foto: Polisen Finnmark/NRK

Rederiet nekar

Rederierna som äger de utpekade fartygen har, genom NRK, tagit del av anklagelserna om att bedriva underrättelseverksamhet. Bara ett rederi bemöter uppgifterna.

De menar att de agerar helt i enlighet med internationella och norska regler. ”Om ni letar efter något, då är ni verkligen fel plats”, avslutar de sitt svar.

Se hela SVT:s nyhetssänding på SVT Play.

Vet du mer om Rysslands operationer i Sverige? Tipsa SVT:s granskande reportrar här.

Lista: Utpekade spionfartyg i svenska hamnar

Totalt har 50 misstänkta ryska spionfartyg identifierats. 27 av dem har varit i svenskt territorialvatten de senaste fem åren och åtta fartyg har anlöpt svenska hamnar. Här är hamnarna: 

Gävle: Mellansveriges största logistiknav med 900 fartygsanlöp varje år. En hamn med ett strategiskt viktigt läge för import och export. Hamnen är en anläggning av riksintresse. 

Norrköping: Ses som ett av de starkare logistiklägena i Sverige där en rad aktörer etablerat verksamhet för distribution inom Sverige, Norden och Östersjöområdet. 

Kalmar: Hamnen ligger i anslutning till Kalmarsund och har stor betydelse för import och export av varor. I närheten av hamnen finns flera av Försvarsmaktens riksintressen, bland annat sjöövningsområden. 

Husum: I hamnen som ligger i Örnsköldsviks kommun finns flera storföretag inom bland annat skogs- och mineralindustrin.

Brofjorden: Här finns Preems raffinaderi som är Skandinaviens största anläggning. Brofjorden hamn är en av Sveriges största hamnar med cirka 1 500 anlöp per år.  

Landskrona: Hamnen har ett strategiskt viktigt läge i Sydsverige med närhet till infrastruktur, motorväg och järnväg. 

Halmstad: Med en kajlängd på tre kilometer och kapacitet för fartyg upp till 200 meter är hamnen i Halmstad ett transport- och logistiknav på svenska västkusten. Inte långt från hamnen finns militärhögskolan och Sveriges enda luftvärnsregemente.

Falkenberg: Hamnen tar emot fartyg upp till 145 meter och är specialiserad på lossning och lastning samt godshantering och lagringsmöjligheter.

Fakta: Dokumentärserien ”Skuggkriget”

SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle har det senaste året gjort en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har kartlagt ryska fartyg, spaningsarbete och källrekrytering. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center.  

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”. Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet