Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är ryske SVR-officern och Volvo-spionen – se det hemliga mötet på restaurangen i Stockholm. Foto: Polisen

Avslöjar: Volvo-spionens information till Ryssland – kan stärka Putins militär

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

En svensk man dömdes för spionaget mot Scania och Volvo cars. Uppdrag granskning kan avslöja att det var programmeringskod till självkörande fordon som han lämnade över till en rysk diplomat. Säkerhetspolisen bekräftar att det är information som rysk militär har stort intresse av.

I februari 2019 greps den då 45-årige svenske konsulten Kristian Dimitrievski och det ryska ambassadrådet Jevgenij Umerenko på en restaurang i centrala Stockholm, misstänkta för spioneri. Det har tidigare varit okänt vad exakt industrispionaget mot Scania och Volvo cars rörde sig om.

Se hela serien: “Skuggkriget”

Hårddiskar lämnades till SVR-officer

På ett stället i den omfattande förundersökningen, som till stora delar är sekretessbelagd, framgår det vad Ryssland intresserat sig för hos de svenska företagen. Det står att det rör sig om ”känsligt material från Scania om autonoma fordon som ligger utanför misstänkts arbetsuppgifter”.

Kristian Dimitrievski lämnade mot betalning över programmeringskod om självkörande fordon på externa hårddiskar och minnesstickor till den ryske diplomaten Umerenko. Säpo bekräftar för Uppdrag granskning att Umerenko även är officer i den ryska utrikesunderrättelsetjänsten SVR.

Av stort intresse för Ryssland

Nu bekräftar Säkerhetspolisen, i SVT, DR, NRK och YLE:s undersökande dokumentärserie “Skuggkriget”, att informationen också kan användas för militära ändamål. 

– Vi kan konstatera att Ryssland har stort intresse av det här och att det kan stärka både deras inhemska industri men också deras militära förmåga, säger kontraspionagechef Daniel Stenling. 

Så även militärt går den här informationen att använda? 

– Vår bedömning är att den kan användas militärt och stärka den militära förmågan.

Kristian Dimitrievski dömdes mot sitt nekande i hovrätten för spioneri till tre års fängelse. SVR-officeren och diplomaten Umerenko kunde, med hänvisning till diplomatisk immunitet, lämna Sverige en kort tid efter gripandet.

Efter att Ryssland startat anfallskriget mot Ukraina i februari 2022 påbörjade SVT:s Uppdrag granskning och grävredaktionerna på public service-bolagen DR, NRK och Yle en omfattande granskning av ryska underrättelseaktiviteter mot Norden. 

Redaktionerna har gjort kartläggningar av ryska fartyg, spaningsarbete, källrekrytering samt genomfört intervjuer med hundratals personer. Delar av granskningen har gjorts i samarbete med grävredaktionen Dossier center. 

Resultatet är den tre timmar långa dokumentärserien “Skuggkriget”.  

Seriens första del har nordisk premiär i SVT Play onsdag 19 april. Del 2 släpps 26 april och del 3 den 3maj. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.