Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får Uppdrag gransknings reportrar bekräftat att SVR-officeren flyttats från Sverige till Seoul. Foto: Kalle Segerbäck/SVT

Ryske spionens nya toppjobb – efter spionaget i Sverige

Uppdaterad
Publicerad
Uppdrag granskning ·

Den ryske SVR-officeren och diplomaten Jevgenij Umerenko, som var inblandad i spionaget mot Volvo cars och Scania, har ett nytt uppdrag som diplomat. Det kan Uppdrag granskning nu avslöja. Efter att han blev påkommen i spionfallet i Sverige förflyttades han till ryska ambassaden i Sydkoreas huvudstad Seoul.

Jevgenij Umerenko tillhör den ryska civila utrikesunderrättelsetjänsten SVR:s så kallade ”Linje-X”, som fokuserar på bland annat teknik och vetenskap. På en pub i centrala Göteborg skedde ett första möte mellan Umerenko och den svenske konsulten Kristian Dimitrievski som då arbetade på Volvo cars och senare på Scania. 

Se hela serien: “Skuggkriget”

De båda greps i februari 2019 misstänkta för spioneri och Dimitrievski dömdes senare till tre års fängelse. Uppdrag granskning kan nu avslöja att spionaget rörde sig om programmeringskod till självkörande fordon, något som Säpo bedömer kan stärka Rysslands militära förmåga.

Avslöjar nytt toppjobb

Umerenko släpptes strax efter gripandet med hänvisning till den diplomatiska immuniteten och lämnade Sverige några veckor senare.

– Vi vet var han befinner sig idag, men det måste vi behålla för oss själva, säger Daniel Stenling, kontraspionagechef på Säkerhetspolisen.

Är det på en ny ambassad?

– Ja han befinner sig iallafall inte i Sverige, det kan jag säga.

Tillsammans med Dossier center kan SVT, NRK, DR och YLE i den undersökande dokumentärserien ”Skuggkriget” avslöja att SVR-officeren Umerenko förflyttades från Stockholm till ryska ambassaden i Seoul, där han nu tjänstgör som diplomat.

Ambassaden bekräftar anställning

Något som bekräftas av en telefonist vid ambassaden i Seoul.

– Jag kan tyvärr inte koppla fram dig till honom men jag kan fråga honom om han kan kontakta dig, säger en kvinna vid ambassadens reception. 

Uppdrag granskning lämnar kontaktuppgifter men SVR-officeren Umerenko återkommer aldrig.

Se när reportrarna får bekräftat att spionchefen Umerenko arbetar vid ambassaden i Sydkorea – i klippet ovan.

Dossier Center är ett granskande nätverk som består av journalister och researchers som grundades av den tidigare oljemagnaten Michail Chodorkovskij.

Nätverket spårar korrupt verksamhet med anknytning till Kreml. De har tillgång till en stor mängd läckta databaser inifrån Ryssland och använder denna data för att kartlägga individer och institutioner med koppling till kretsarna runt Rysslands president Vladimir Putin.

Registerna innehåller individer som kan ha en koppling till de ryska säkerhetstjänsterna GRU, SVR och FSB.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.