Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den yngre brodern som åtalas i spionmålet i rättssalen Foto: Lars Sander/SVT

Payam Kia ändrar sin historia i hovrätten – men nekar till spioneri

Uppdaterad
Publicerad

Payam Kia medger att han har försökt lura rysk underrättelsetjänst på pengar – men har inte gjort sig skyldig till spioneri. Det uppger hans försvarare när fallet nu tas upp i hovrätten.

Båda bröderna nekade till spionerianklagelserna under förhören i utredningen och under tingsrättsförhandlingen. Sedan vände den äldre brodern Peyman Kia, 42. I nya förhör medgav han att han haft kontakter med rysk underrättelsetjänst.

Även den yngre brodern, 35-årige Payam Kia, ändrar nu sin historia. Han nekar dock alltjämt till spioneri.

Spionbröderna

”Vidgår att han lämnat kuvert”

Till skillnad från i tingsrätten medger Payam Kia att han hjälpt storebrodern med överlämning av kuvert – men hävdar att han trodde att det var falska uppgifter som lämnades.

– Han vidgår att han vid ett tillfälle har lämnat ett kuvert till ryska ambassaden som ett led i ett misslyckat försök att förmå rysk underrättelsetjänst att utbetala ersättning för falsk information, säger hans försvarare advokat Björn Sandin till rätten.

Payam Kia har också medgett att han lämnat ett kuvert till ett taxibud, som sedan skickades till ryska ambassaden. Även då ska det ha varit ett försök att tjäna pengar på falsk information.

Han har också vid två tillfällen hämtat kuvert innehållande pengar vid Karin Boye-biblioteket i Uppsala. Payam Kia ska ha trott att det var ersättning för den falska informationen, menar Sandin.

Kritiserar tingsrättens dom

Björn Sandin riktade också kritik mot tingsrättsdomen. Bland annat visade han flera exempel på hur brödernas namn blandats ihop.

– Det är allvarligt att på det sättet förväxla namn, säger Sandin.

– Att man inte uppmärksammat detta tyder på att det har funnits ett viss mått av stress.

Uppmanats berätta sanningen

Peyman Kia har inför hovrättsförhandlingen uppmanat Payam Kia att berätta sanningen. Det framgår av ett brev som den äldre brodern skickat från häktet.

Båda dömdes för grovt spioneri i tingsrätten. För den äldre brodern blev straffet livstids fängelse, för den yngre brodern stannade det vid fängelse i nio år och nio månader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet