Från sin cell på Kronobergshäktet har Peyman Kia författat ett fyra sidor långt brev till sin bror Payam. I brevet uppmanar han brodern att berätta sanningen i förhören med polisen. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Faksimil/Polisen

Peyman Kia i brev till brodern: ”Ärlighet är den enda vägen framåt”

Uppdaterad
Publicerad

I ett nytt förhör medger den dömde spionen Peyman Kia att han överlämnat information till rysk underrättelsetjänst. Efter förhöret fick han tillåtelse att skicka ett brev till sin bror – där han skriver att ärlighet är den enda vägen framåt.

”Det är viktigt att du gör detsamma”, skriver han i brevet.

Själv beskriver han det som att han lagt alla korten på bordet – och i de nya förhören framhåller Peyman Kia att han berättar sanningen utan omsvep. Enligt hans version har han spionerat för Rysslands räkning, men inte i den omfattning och under den tidsperiod som han är dömd för.

”Det som har skett har skett. Jag önskar innerligt att det inte hade hänt”, skriver Peyman Kia i brevet till brodern.

Spionbröderna

I brevet skriver han också att han hoppas att de ska få ett betydligt mildare straff av hovrätten:

”Detta är givetvis ett skäl som talar starkt för att ärlighet är den enda vägen framåt”.

Delar av brevet maskat – ansågs ”styra”

Den yngre brodern Payam Kia fick inte läsa brevet i dess helhet. Av förhören med bröderna framgår att åklagaren beslutat att maskera vissa delar, eftersom de ansågs styra berättelsen för mycket.

Den yngre brodern ifrågasätter i förhöret varför brevet maskerats, och ger inga ytterligare kommentarer kring utredningen eller brevet.

Åklagaren Mats Ljungqvist vill inte kommentera brevet ”på något sätt” före hovrättsförhandlingen som inleds på måndag.

Förklarar tystnaden

I de tidigare förhören med polisen har Peyman Kia varit mycket förtegen. Att han inte berättat hela sanningen motiverar han med att han hoppades på en friande dom i tingsrätten.

”Men det har visat sig att i detta fall genom att inte medverka så har vi hamnat i en sits som är betydligt värre än om vi säger som det är.”

Dömdes till livstid

Åklagaren Mats Ljungqvist har tidigare sagt till SVT Nyheter att han ser det som att Peyman Kia ”erkänt delar av gärningarna”. Försvarsadvokaten Anton Strand har å sin sida sagt att Peyman Kia medgett vissa omständigheter.

Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri av Stockholms tingsrätt. Hans bror Payam dömdes för samma brott men till en mildare påföljd, fängelse i nio år och tio månader.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet