Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Bevisningen som fällde bröderna i spionfallet

Uppdaterad
Publicerad

De båda bröderna gjorde allt för att dölja spåren. Men telefonmeddelanden, krypterade filer och kartläggning av pengatransaktioner visar hur de under flera år spionerade mot Sverige åt ryska GRU.

I förhör har de konsekvent nekat till brott och bland annat hävdat att stora summor kontanter var till ett sju år gammalt bröllop.

Den tekniska bevisningen har varit omfattande mot de spiondömda bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35. Enligt domen i Stockholms tingsrätt, som meddelades på torsdagen, är det ställt utom allt tvivel att de båda har gjort sig skyldiga till grovt spioneri mot Sverige för Rysslands räkning.

Peyman Kia var under åren 2007-2015 anställd på Säkerhetspolisen, Säpo, och Försvarsmaktens underrättelseverksamhet. Under den tiden ska han, inom ramen för sin tjänst, bland annat ha anskaffat 90 hemliga dokument som han fotograferat och fört över till en privat dator.

Spionbröderna

Omkring hälften av dessa har sedan, med hjälp av hans yngre bror, sålts för att främja Ryssland, enligt tingsrätten.

Hårddiskar saknas

De båda bröderna har konsekvent nekat till brott och under den hemligstämplade utredningens gång gett olika förklaringar till den bevisning som har presenterats.

När Peyman Kias dator beslagtogs vid en husrannsakan anträffades två krypteringsprogram samt spår av att 15 externa lagringsenheter hade anslutit till enheten. I förhör hävdar Kia att krypteringen använts för att skydda privata uppgifter och bilder, vilket rätten inte fäster någon tilltro till.

Bröderna har också hanterat stora summor pengar och kontanter. Bland annat har de, delvis med hjälp av bulvaner, växlat dollar mot svenska kronor vid olika växlingskontor. Peyman Kia och hans fru har också spenderat större summor på shopping och restaurangbesök, enligt utredningen.

Badrumsrenovering och bröllop

Under perioden 2016–2017 gjordes det också insättningar om totalt 134 000 kronor på Peyman Kias konto samt på det konto han har gemensamt med sin fru. Enligt honom var det, enligt domen, nödvändigt att uppvisa ett visst kontoinnehav inför en ansökan om medborgarskap i Kanada.

Han har också uppgett att pengarna var avsedda för en badrumsrenovering och ett bröllop som låg sju år tillbaka i tiden, vilket rätten inte heller fäster någon tilltro till.

Skrev om GRU

Bland bevisningen mot Payam Kia, som ska ha överlämnat dokument och tagit emot pengar under perioden 2014-2019, finns digitala meddelanden och anteckningar där han bland annat har skrivit ”GRU”, vilket kopplas till den ryska militära underrättelsetjänsten.

Spår av hans internetsökningar visar, enligt rätten, även att han har försökt undanröja bevis. Han har bland annat sökt på olika sätt att radera appar, filer och bilder samt på fraserna ”försvinna i Sverige” och ”hålla sig undan lagen”.

Domarna kommer att överklagas, enligt advokat Anton Strand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet