Peyman Kia, 42, döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Foto: Pressbild Livsmedelsverket

Familjen om spiondomen mot bröderna: ”Orättvist”

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna från Uppsala dömdes för att ha spionerat mot Sverige under tio års tid. Nu bryter familjen tystnaden.

– Det är orättvist. Men vi förväntade oss ingenting annat av det svenska rättsväsendet, säger en familjemedlem till SVT.

Hösten 2021 greps brödraparet Peyman och Payam Kia misstänkta för spioneri – och det som beskrivits som den största svenska spionhärvan i modern tid började nystas upp.

16 månader har gått sedan Säpos första gripande och nu har tingsrättens dom fallit: bröderna döms för grovt spioneri under tio års tid för Rysslands räkning. Enligt rättens ordförande Måns Wigén finns det ”inga förmildrande omständigheter”.

Spionbröderna

Straffet blev livstids fängelse för Peyman Kia, 42, och nio år och tio månaders fängelse för Payam Kia, 35.

Välkomnar överklagande

Personer i brödernas direkta närhet har hittills avstått från att uttala sig. Men för SVT Nyheter berättar nu familjemedlemmar för första gången om känslorna efter domen.

– Det är ett nödvändigt ont för oss. Vi visste att det skulle bli så här och vi kommer att ta oss igenom det.

Familjemedlemmarna är kritiska till hur rättsväsendet har agerat under utredningens gång, men de vill inte gå in på detaljer om vad de menar har hänt.

Den äldre broderns försvarare Anton Strand har sagt att domen kommer att överklagas, vilket familjen välkomnar.

– Det finns inte tillräckligt med bevis, det är vad de tror har hänt. För att komma vidare till hovrätten måste det här steget tas, säger en av dem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av händelseförloppet som ledde fram till åtalet mot bröderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet