Teckning från rättegången mot de två bröder som misstänks som åtalats för att under tio år ha spionerat på Sverige för den ryska underrättelsetjänsten GRU. Den äldre brodern bakom sin advokat Anton Strand längst till vänster, den yngre brodern i grönt bredvid sin advokat Björn Sandin. Åklagare Mats Ljungqvist längst till höger. Foto: Anders Humblebo/TT

Åklagaren om domen mot spionbröderna: Tingsrätten har följt vår linje fullt ut

Uppdaterad
Publicerad

Tingsrätten gick i princip helt på åklagarens linje och dömde de två spionbröderna Peyman Kia och Payam Kia till långa fängelsestraff.

– Det tycker jag naturligtvis är ett stort styrkebesked, säger åklagare Mats Ljungqvist.

Det har varit ett svårt mål, anser Mats Ljungqvist som tillsammans med kollegan Per Lindqvist drivit det mycket uppmärksammade fallet.

På andra sidan har de haft en av världens främsta spionorganisationer, den ryska underrättelsetjänsten GRU, eller ”eliten av eliten” som Mats Ljungqvist själv beskriver dem

Spionbröderna

– Det är svårt att samla bevisning i den här typen av ärenden, säger han.

Omfattande  sekretess

Att det trots allt blev en fällande dom tillskriver han det goda samarbete som åklagarna haft med Säkerhetspolisen. Man har varit tvungna att använda sig av särskilda metoder för att kunna lagföra de två bröderna.

Men exakt vad det innebär kommer allmänheten inte att kunna ta del av.

– Vad det är för metoder kan jag inte gå in på av det enkla skälet att det är metoder som behöver skyddas.

Delar av domen är belagd med sekretess och åklagarna har ett visst yppandeförbud. Därför blir också frågan vad som var avgörande för att nå en fällande dom svår att svara på.

– Den absolut viktigaste bevisningen är hemlig, säger Mats Ljungqvist.

Spår av krypteringsprogram

I rätten konstaterades dock att man bland annat funnit spår av såväl krypteringsprogram som sekretessbelagda dokument på den äldre broderns privata dator. Dessutom har han hanterat stora summor kontanter som rätten inte anser att han kunnat förklara.

Per Lindqvist säger till TT att han tror att det viktigaste för att nå en fällande dom har varit att påvisa att flera olika omständigheter hänger ihop.

– Det går att se röda trådar, det går att jämföra saker objektivt och enkelt och tydligt och när man sätter ihop det. På det sättet går det inte att dra några andra slutsatser än de som tingsrätten har gjort.

Kommer att överklagas

Bröderna dömdes mot sitt nekande och har via advokaten Anton Strand meddelat att de kommer att överklaga domarna. Mats Ljungqvist säger att han känner sig trygg inför en eventuell fortsättning i hovrätten.

– Jag vill särskilt peka på vilket arbete som tingsrätten har lagt ned, på detaljnivå, för att argumentera kring den dom som nu har meddelats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning av händelseförloppet som ledde fram till åtalet mot bröderna i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet