Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här på Karin Boye-biblioteket ska pengar ha gömts på en toalett. Det berättar en av de spiondömda bröderna i polisförhör. Se hur det ser ut på biblioteket i klippet. Foto: Polisen

Spiondömd i nya förhör: En stor summa pengar hämtades på Uppsalabibliotek

Uppdaterad
Publicerad

Den spiondömde Peyman Kia uppger i nya polisförhör att hans yngre bror, Payam Kia, hämtade en stor summa pengar på Karin Boye-biblioteket i Uppsala.

– Det här var en plats som jag rekade, som jag berättade, ska Peyman Kia sagt i förhör.

Det är i nya polisförhör den 14 februari i år med Peyman Kia som biblioteket finns med. I förhöret nämns en summa på 50 000 amerikanska dollar, och att pengarna gömts på en toalett, uppe i taket.

Polisen besökte 28 februari biblioteket för att undersöka saken närmare. I säkerhetspolisens PM beskrivs lokalerna, att det går spiraltrappor till ett övre plan med allmänna toaletter. Polisen konstaterar att det går att lyfta på ett innertak. ”Utrymmet ovanför taket är tillräckligt stort för att placera ett föremål, exempelvis en väska”, står det i dokumentationen.

Spionbröderna

”Spenderade pengarna”

Enligt Peyman Kia så var det brodern Payam Kia som ska ha hämtat ersättningen på biblioteket, men det ska ha varit Peyman Kia som bestämt platsen.

– Det här var en plats som jag rekade. Som jag berättade, säger Peyman Kia i förhör.

Förhörsledaren frågar sedan vad de gjorde med pengarna.

– Ja ... spenderade dem, tänkte jag säga. Ja, vi delade upp dem precis enligt den principen. Vid den första sändningen så fick han 10 000 och jag tog 40 000.

Grovt spioneri

Peyman Kia har dömts av tingsrätten till livstids fängelse för grovt spioneri, medan den yngre brodern, Payam Kia, dömts till fängelse i 9 år och 10 månader för grovt spioneri.

Domen är överklagad och på måndag inleds förhandlingarna i hovrätten.

Klippet: Se var ersättning ska ha gömts på biblioteket, enligt ena brodern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spionbröderna

Mer i ämnet