Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad betyder Peyman Kias erkännande för målet i hovrätten? Hör reporter Lars-Erik Taubert berätta. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Efter nya erkännandet – nu inleds hovrättsförhandlingarna mot dömde spionen

Uppdaterad
Publicerad

Spiondömde Peyman Kia erkänner nu delar av gärningarna. I dag inleddes hovrättsförhandlingarna i målet – som beskrivs som mycket speciellt.

– Det framkommer omständigheter och bevisning som är extremt känsliga, säger åklagare Mats Ljungqvist i hovrätten.

På måndagsmorgonen inleddes förhandlingarna i hovrätten mot de två bröder som dömts för grovt spioneri. Under första dagen i rätten avhandlas parternas yrkanden och inställningar, samt den inledande delen av åklagarens sakframställning.

Erkänner delar av gärningarna

Redan inför hovrättsförhandlingarna har Peyman Kia erkänt delar av gärningsbeskrivningen och säger att han kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR men att överlämningen av hemliga dokument gjordes till den militära underrättelsetjänsten GRU. Advokat Anton Strand sade i rätten att Peyman Kia medger att han för egen del under hösten 2016, för att gå rysk underrättelsetjänst till handa, obehörigen har skaffat fram och röjt uppgifter som i händerna på främmande makt skulle kunna medföra risker för Sveriges säkerhet. Peyman Kia erkänner också att han har fått ersättning från rysk underrättelsetjänst.

Det mesta bakom stängda dörrar

Precis som i tingsrätten genomförs huvuddelen av hovrättsförhandlingarna bakom stängda dörrar, eftersom en stor del av bevisningen omfattas av hård sekretess och många vittnen har skyddad identitet. Under måndagen var en timme och 20 minuter offentlig, innan dörrarna stängdes.

Totalt nio rättegångsdagar är planerade. Åklagarsidan pekar på att det är viktigt att tidsplanen följs strikt under samtliga dagar med tanke på den omfattande säkerhetsapparat som finns för att hålla vittnenas identiteter hemliga när de tar sig till och från rätten.

– Rätten kommer under den stängda delen få en inblick i den svenska säkerhetstjänsten och den svenska underrättelsetjänstens verksamhet på ett sätt som är helt unikt, ni kommer att få ta del av material som är bland det känsligaste som finns i den här verksamheten, sa åklagare Mats Ljungqvist i rätten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna dömdes mot sitt nekande för att under tio års tid ha spionerat mot Sverige. Nu erkänner den äldre brodern att han har haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Foto: SVT

Ett och ett halvt år har gått sedan Peyman Kia, 42, tidigt på morgonen den 20 september 2021 greps i Uppsala.

Några dagar senare häktades han, och han har suttit häktad med restriktioner sedan dess.

Efter rättegången i höstas dömdes han mot sitt nekande i januari till livstids fängelse för spioneri.

Hans yngre bror, Payam Kia, 35, dömdes till fängelse i nio år och tio månader för grovt spioneri. Även han sitter häktad med restriktioner.

Båda bröderna yrkade i inledningen av hovrättsförhandlingen i säkerhetssal 2 i Stockholms tingsrätt på frikännande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.