Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Målsättning att man ska sänka straffet” – Hör Peyman Kias försvarsadvokat Anton Strand. Foto: Emil Larsson/SVT

Oklart om nya erkännanden påverkar straffet för spiondömd

Uppdaterad
Publicerad

Spiondömde Peyman Kia har lyft fram att en del uppgifter han sålt till Ryssland har varit falska. Men det är ännu oklart om hans nya erkännanden kommer att vara förmildrande när nu hovrätten prövar fallet på nytt.

Det omfattande spionmålet är åter uppe i rätten – den här gången i hovrätten. Den stora skillnaden mot tingsrättsförhandlingarna i höstas är att den äldre brodern, Peyman Kia, nu uppger att han vill medverka i utredningen – och både på förhand och i rätten har erkänt delar av gärningarna han anklagas för. Han erkänner spioneri men nekar till grovt spioneri.

Han har i förhör med Säpo i februari berättat att han fått betalt för att lämna hemliga dokument till Ryssland och också sagt att en del av den information han har sålt har varit falsk och “hittepå”.

“Baserat på de beställningar som kom så drog jag till med en rövare helt enkelt och hittade på helt, men som jag tyckte man kunde bedöma som sannolikt, och jag fick ersättning för det också”, sa han i förhör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bröderna dömdes mot sitt nekande för att under tio års tid ha spionerat mot Sverige. Nu erkänner den äldre brodern att han har haft kontakt med rysk underrättelsetjänst. Foto: SVT

Krävs inte överlämnande

Men oavsett om en uppgift är riktig eller inte så kan den som skaffar fram uppgifter som kan skada Sverige dömas för spioneri. Enligt lagstiftningen krävs inte heller att sådana uppgifter lämnas över till främmande makt, och det var något som åklagarsidan poängterade under inledningen av hovrättsförhandlingen på måndagen.

– Här är det viktigt att komma ihåg att så som lagstiftningen är konstruerad så betyder det att redan den som anskaffar uppgifter i syfte att överlämna uppgifterna till främmande makt gör sig skyldig spioneri, det krävs inget överlämnande eller röjande för att det ska vara brottsligt, sa åklagare Mats Ljungqvist i rätten.

– Vare sig uppgiften är riktig eller inte så kan det medföra ansvar, och det är en omständighet som möjligen kan bli aktuell i det här målet, sa han. 

Båda bröderna yrkade i hovrätten på frikännande.

”Målsättning att man ska sänka straffet” – hör Peyman Kias försvarsadvokat i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.