Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På onsdagen skulle hovrättens dom mot de s.k. spionbröderna komma – men i sista stund skjöts den upp. SVT:s reporter förklarar varför. Foto: Clara Zahui/SVT

Payam Kia drar tillbaka överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Den yngre av de två spionbröderna, Payam Kia, drar tillbaka sin överklagan till hovrätten.

Domen från hovrätten väntades komma i eftermiddag.

– Han vidhåller att han förnekar brott men väljer i det här läget att inte ta risken att få ett längre straff, säger hans advokat Björn Sandin.

Payam Kia dömdes tillsammans med sin bror för grovt spioneri i tingsrätten. Payam fick drygt nio års fängelse och storebrodern Peyman Kia fick livstid.

Domen överklagades till hovrätten och domen väntades komma i eftermiddag. Nu meddelar hovrätten att Payam Kia har dragit tillbaka överklagan och därmed accepterar tingsrättens dom.

– I grund och botten har han inte ändrat inställning och hävdar fortfarande att han är oskyldig. Men nu har han hamnat i en situation där han måste överväga vilka förutsättningar det finns att få ett förbättrat resultat i hovrätten jämfört med tingsrätten, säger hans advokat Björn Sandin.

– Han tog själv beslutet sent i går kväll. Han tycker att tingsrättens dom är nog felaktig, men han är inte beredd att riskera att det görs en bedömning som gör att det blir ännu värre, säger Björn Sandin.

Domen skjuts upp

Med anledning av det kommer domen att skjutas upp och meddelas den 25 maj. Den äldre brodern har inte dragit tillbaka sin överklagan.

Åklagaren Mats Ljungqvist säger att han är förvånad över både ”tonläget” i skrivelsen där advokaten bland annat uppger att Payam Kia inte längre har förtroende för rättsväsendet.

– Det betraktar jag som dumheter, vi har ju haft en rättegång där parterna tidigare har accepterat förutsättningarna som gäller. Det har varit förhandling i både tingsrätten och hovrätten så jag betraktar det mer som retorik, säger han.

Mats Ljungqvist uppger att man från åklagarnas sida är nöjda med utgången i ärendet och förklarar beslutet att ändå göra en så kallad anslutningsöverklagan så här:

– Vi var inte tillräckligt missnöjda för att självständigt klaga som det heter men vi tog möjligheten att anslutningsöverklaga för att hovrätten skulle få möjlighet att pröva straffvärdet, säger Mats Ljungqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tio års tid har bröderna spionerat på Sverige. ”Döda brevlådor”, fotograferade dokument och dolda kameror var några av deras tillvägagångssätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.