Sveriges farligaste järnvägsövergångar

Sveriges farligaste järnvägs-övergångar


Måndagen den 15 januari omkom en lokförare efter att ha kolliderat med en lastbil utanför Uddevalla. Under förra året dog totalt nio personer i olyckor vid järnvägsövergångar. SVT Nyheter har kartlagt 111 övergångar som Trafikverket pekar ut som extra farliga – och som behöver åtgärdas akut.




Oron i Sundbyberg: ”Händer något varannan timme”

Här, i centrala Sundbyberg, ligger en av Sveriges farligaste järnvägsövergångar. Bland bristerna, som Trafikverket listar, nämns gång- och cykeltrafik som innebär risker, snäva kurvor och dubbelspår.

Och den är olycksdrabbad. Bara de fem senaste åren har 21 tillbud rapporterats.


Laddar...



För fem år sedan identifierade Trafikverket omkring 180 riskfyllda järnvägsövergångar som behövde akuta säkerhetsåtgärder. Men fortfarande har över 100 av dem inte åtgärdats.


Måndagen den 15 januari omkom en lokförare i 65-årsåldern när ett pendeltåg kolliderade med en lastbil vid en järnvägsövergång. Övergången utanför Uddevalla har enligt Trafikverkets eget system flera brister, däribland ”brant lutning i spår” och “liten korsningsvinkel”.

Trots riskfaktorerna kvalar den inte in på Trafikverkets lista över de 111 övergångar som mest akut behöver åtgärdas.


Totalt finns det över 6 000 järnvägsövergångar i Sverige. Majoriteten av dem har registrerade brister i Trafikverkets system.

Nedan kan du själv utforska de 111 farliga övergångarna som Trafikverket pekat ut. Vid vissa av dem pågår det planerade arbetet för att förbättra säkerheten. Sök på din kommun och hitta korsningar nära dig - klicka på en prick för att läsa mer om övergången.



Här kan du sortera och filtrera på övergångarna i tabellform. Klicka på en rubrik för att ändra sorteringen eller på en rad för att gå till övergången i kartan ovanför.


Källa och metod

SVT har gått igenom Trafikverkets data över mer än 6 000 plankorsningar i Sverige. Vi har jämfört myndighetens lista över särskilt utpekade plankorsningar från 2019 och hur det ser ut idag. Av de cirka 180 plankorsningar som pekades ut då är 111 fortfarande inte åtgärdade och kvar på Trafikverkets uppdaterade lista från 2024 över särskilt utpekade plankorsningar.

När du trycker på en prick får du information som är hämtad direkt från Trafikverkets lista.

I den olycksstatistik vi redovisar är registrerade suicidfall exkluderade.

Källa: Trafikverket, Transportstyrelsen

Visa

Relaterat

Johan WikénReporter

Oskar JönssonReporter

Pontus Jensen KarlssonWebbproduktion

Aris VelizelosResearcher

Publicerad: 21 januari 2024

Uppdaterad: 23 januari 2024

Foto: Fredrik Sandberg/TT