Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En lokförare i 65-års åldern omkom under måndagen efter att tåget kolliderat med en lastbil utanför Uddevalla. Foto: Robert Betzehag/Rescue photo

Lokförare död efter tågolycka utanför Uddevalla

Uppdaterad
Publicerad

Lokföraren, en man i 65-årsåldern, har omkommit efter att ett pendeltåg körde rakt in i en lastbil öster om Uddevalla under måndagsmorgonen. Enligt vittnen hade lastbilen fastnat på spåret innan bommarna fälldes ner.

– Från kollisionen har tåget och lastbilen åkt 100-200 meter framåt. Det måste ha varit en väldig kraft, säger Lisa Johansson, SVT:s reporter på plats.

Larmet om en kollision i Ramseröd kom vid 08.30-tiden på måndagen.

Enligt vittnen hade lastbilen kört fast i snö på spåret och fastnat mellan bommarna. Lastbilschauffören ska då ha försökt signalera till tåget – som aldrig hann bromsa, uppger polisen.

Tågolycka med lastbil i Uddevalla

Lokföraren omkom

Ombord på tåget fanns ett tiotal personer, varav fem fick föras till sjukhus i ambulans med lindriga skador, enligt SOS Alarm. Två av dem fördes till Näl i Trollhättan, enligt NU-sjukvårdens presstjänst.

Lastbilschauffören uppges vara oskadd.

Vid 14-tiden bekräftade polisen att lokföraren, en man i 65-års åldern, omkommit i kraschen och att anhöriga underrättats.

– Det är en oerhört svart dag för oss alla inom SJ-koncernen. Vi har förlorat en kollega och vän och våra tankar går främst till dennes anhöriga. Samtidigt gör vi nu stora insatser för att ta hand om varandra, inte minst genom att ge stöd till de närmaste kollegorna, säger SJs presschef Tobbe Lundell i ett pressmeddelande.

Omfattande räddningsinsats

Räddningstjänst, polis, ambulans och ambulanshelikopter larmades till olyckan.

Vid 11-tiden meddelade räddningstjänsten att samtliga ombord hade lämnat tåget.

Enligt åkeriet Hyltebruk Transport var lastbilschauffören på väg att leverera byggnadsmaterial till ett bygge i närheten när han fastnade på spåret.

– Det är hemskt så in i helvete, han var i princip framme och var lastad för att lossa nu på morgonen. Gud bevare att chauffören, vad jag vet, inte är drabbad av fysiska skador, men man kan ju räkna ut att de psykiska skadorna är avgrundsdjupa, säger Greger Strömqvist, vd på Mantum som äger åkeriet.

Händelsen utreds av polis som vårdslöshet i trafik.

Trafiken stoppad

Trafiken på sträckan mellan Uddevalla och Herrljunga är stoppad och i nuläget finns ingen prognos för när tågen kan rulla igen.

SVT Play Se hela SVT:s sändning från olycksplatsen.

Här inträffade olyckan – vid en järnvägsövergång i Ramseröd strax utanför Uddevalla. Foto: SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från olyckan i Uddevalla – kollisionen mellan pendeltåget och lastbilen har varit kraftig och orsakade ett massivt pådrag från polis och räddningstjänst. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka med lastbil i Uddevalla

Mer i ämnet