Laddar...

3,85 miljoner minuter – så sena var passagerartågen förra året. SVT Nyheter har gått igenom Trafikverkets rådata över alla tågförseningar för år 2023. Hur försenat brukar tåget vara till din tågstation och din favoritsträcka? Och varför blir tågen egentligen sena? Utforska Trafikverkets data här.

Databasen som SVT har fått ta del av är rådata och inte färdig statistik. Den är alltså inte kvalitetssäkrad av Trafikverket. Det vi visar kan därför skilja sig från Trafikverkets officiella statistik.

Så försenat var tåget till din station

Skriv in din station i rutan nedan och se hur sena tågen var förra året.


Så sent var tåget på din rutt

Nedan kan du välja hur du vill resa och se hur många minuter sent tågen i genomsnitt var vid olika stationer förra året. Om det finns fler rutter som tar sig mellan samma stationer kan du välja en att titta närmare på. Det går inte att söka på sträckor som innehåller byten.


Därför är tågen sena

Här kan du se vad Trafikverket uppgett för anledningar till tågens förseningar. Siffran är det totala antalet förseningsminuter.

Topp 10 orsaker till sena tåg

Tryck på en pil för att se vad som ingår i rubriken.

Tågförsening över året

Här ser du de tio största förseningsorsakerna igen, men den här gången utspritt horisontellt vecka för vecka under 2023. Ju mörkare färgen är desto större andel av förseningen i den aktuella förseningskategorin skedde just den veckan.

Till exempel så ser vi flera mörka fält i slutet av förra året – vilket delvis kan förklaras av mycket snö och kyla.

Tryck på frågetecknet för att läsa mer om orsaken.


Topplistor: Genomsnittlig tågförsening per station

Fäll ut en ruta för att se stationer och deras genomsnittliga antal förseningsminuter under 2023 – uppdelat på pendeltåg, regionaltåg och fjärr- och snabbtåg. Listan är sorterad så de mest trafikerade stationerna kommer först.

Pendeltåg

Visa

Regionaltåg

Visa

Fjärr- och snabbtåg

Visa

Metod och data

All statistik är beräknad av SVT och utgår från flera datakällor hos Trafikverket.

Totalsiffran 3,85 miljoner minuter kommer från en databas över orsaker till försening och är passagerartåg med en försening på 3 minuter eller mer.

Vi har valt att inte visa godståg. Inställda tåg finns inte med i databasen från Trafikverket och visas alltså inte heller.

Förseningar på sträckor är beräknad på genomsnittlig försening vid ankomster till stationer för av- och påstigning under 2023. Totalt omfattar beräkningarna 1 032 422 tågavgångar och 9 250 827 tågankomster till stationer.

I rådatan har vi filtrerat bort museitåg och resor med Arctic Rail (säsongståg). Vi har även räknat bort stationer på sträckor som haft färre än 52 ankomster totalt under 2023 då dessa kan få ett skevt genomsnitt. Detta berör 3 224 tågavgångar, vilket motsvarar knappt 3 promille av det totala antalet.

Man kan inte se tågbyten i tjänsten – man kan till exempel inte söka på Stockholm C till Kristianstad eftersom den sträckan innebär ett byte i till exempel Hässleholm.

Förseningar per orsak är beräknad på en annan datakälla hos Trafikverket som endast registrerar förseningar över 3 minuter. Dessa två datakällor är därför inte jämförbara.

I förseningar per orsak över året grupperas förseningarna per vecka. Här räknas förseningar under den 1 januari 2023 bort då den infaller under kalendervecka 52 i 2022.

I databasen från Trafikverket grupperas orsakerna i tre nivåer. I nivå 1 ingår fem övergripande orsaker. I nivå 2, som vi visar topp tio av, ingår 32 orsaker. De kan i sin tur brytas ner i 182 orsaker – nivå 3.


Visa

Relaterat

Pontus Jensen Karlsson, Ola Hjalmarsson, Martin Hedström, Fredrik Edgren, Petter Hydén och Linnea Heppling

SVT Datajournalistik

Publicerad: 3 mars 2024