Här sprider sig det nya corona­viruset: COVID-19

Ett för forskarna tidigare okänt coronavirus har drabbat tusentals människor och flera har dött. De första fallen av det nya coronaviruset upptäcktes i Wuhan i Kina men har tagit sig ut i världen.

Uppdaterad:  

Den här artikeln uppdateras en gång om dagen, när European Centre for Disease Prevention and Control uppdaterar sina siffror över konstaterade fall.

Det nyupptäckta viruset är ett av minst sju varianter av coronavirus som kan smitta människor. De första som insjuknade i Kina i december uppvisade symtom som liknar de vid lunginflammation - feber, hosta och svårt att andas. För vissa blir det livshotande eller till och med dödligt medan andra kan komma lindrigt undan. Nu kämpar myndigheter med att identifiera smittade för att kunna begränsa spridningen av viruset.

smittade

varav 2 i Sverige

döda

friskförklarade


Den kraftiga ökningen i antalet rapporterade smittade från och med 13 februari beror på att sjukvården i Hubeiprovinsen börjat diagnostisera patienter genom att röntga lungorna med datortomografi i stället för att som tidigare använda RNA-blodtester, där resultatet kan dröja flera dagar.

Tryck i diagrammet eller på knapparna för att navigera.Fram till och med den 27 januari 2020 använder vi siffror för infekterade från Johns Hopkins CSSE.


Från den 28 januari och framåt använder vi ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control.


Siffrorna för friskförklarade kommer fortsatt från Johns Hopkins CSSESå sprids viruset, symtomen och så skyddar man sig


Här kan du se mer från SVT Datajournalistik

SVT Datajournalistik

Martin Hedström

Oskar Nyqvist

Linnea Heppling

Publicerad: 28 januari 2020