Senaste nytt om coronaviruset

Coronaviruset är nu en pandemi med Europa som centrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.
Coronaviruset är nu en pandemi med Europa som centrum, enligt världshälsoorganisationen WHO. SVT Nyheter rapporterar direkt om den senaste händelseutvecklingen.
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Många svar finns hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari

Direktrapport · CORONAVIRUSET

Fler än 3,9 miljarder människor – över hälften av jordens befolkning – har antingen beordrats eller uppmanats att stanna hemma i syfte att dämpa smittspridningen, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanställning av siffror.

Påbud och uppmaningar av olika slag har gått ut i fler än 90 länder och större territorier. I 49 av dem är det strikta order, vilket kringskär vardagslivet för nästan 2,8 miljarder människor.

Över en miljon människor världen över har nu bekräftats smittade enligt Johns Hopkins Universitys siffror och antalet coronarelaterade dödsfall har överskridit 51 400.

Italien är hårdast drabbat med nästan 14 000 dödsfall, därefter kommer Spanien med 10 000 döda.

TT

Några ljusglimtar i kampen mot corona: 
 
 • 2 april: Karolinska universitetssjukhuset plan att ge patienter blodplasma i ett försök att bota covid-19, har godkänts rapporterar TV4. Metoden har använts vid utbrotten av sars och mers, och har visat att sjukdomarna kan få ett mildare förlopp. 
 • 2 april: På många håll tas initiativ för att lätta på trycket inom vårdsektorn. I Marks kommun snabbutbildas personal till att kunna jobba inom hemtjänsten. AB Volvo ska börja tillverka skyddsutrustning i fabriken i Tuve, där lastbilstillverkningen pausats. 
 • 31 mars: Staden Wuhan, där virusutbrottet först startade, har haft inte haft några nya fall på en vecka, rapporterar nyhetsbyrån AP.
 • 29 mars: Kina ser en nedåtgående trend i den dagliga ökningen coronafall. Under lördagen rapporterades 45 nya fall jämfört med 54 fall på fredagen.
 • 28 mars: En 101-åring som smittats av corona har blivit frisk. "Herr P" har nu återförenats med sin familj sedan han skrivits ut från sjukhuset i Rimini i Italien.
Några av de senaste huvudnyheterna:
 
 • I Sverige har cirka 500 nya fall av coronaviruset bekräftats det senaste dygnet. Totalt 5466 personer har bekräftats smittade och 282 har avlidit. 

 • Finansinspektionen slopar amorteringskravet tillfälligt. Läs mer här

 • Smitta har bekräftats på flera äldreboenden över hela landet, bland annat i Stockholm. Regeringen har infört ett förbud mot besök på äldreboenden.

 • Antalet avlidna i USA till följd av coronaviruset överstiger nu 5000 personer. President  Trump har öppnat för att stänga allt inrikesflyg från de svårast drabbade regionerna.
 • Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) minskar med 3,2 procent i år, enligt Konjunkturinstitutet (KI). Läs mer här.
 • Flygbolaget SAS flaggar för att man kommer ställa in de inrikesflygningar som inte är lönsamma och vill ha stöd från staten om de ska fortsätta. 
 • Regeringen begränsar uttag av läkemedel. Läs mer här.
00.45
Det verkar inte trovärdigt att forskare på Covid-19 inte undersökt om det kan spridas med aerosoler. Det borde finnas rapporter vid det här laget. Kan ni hitta sådana och ge länkar?
@Coronavirus - Det har gjorts flera studier, men det är fortfarande oklart vilka slutsatser man kan dra av dem. En fråga är hur långt viruset kan spridas med aerosoler utandningsluften, en annan hur stora mängder som krävs för att en annan person ska bli infekterad. WHO betonar att det inte finns bevis för att smittan kan överföras på det viset. Kritiska forskare pekar i stället på gjorda studier och menar att man bör utgå från försiktighetsprincipen. Nature sammanfattar diskussionen och forskningsläget i en dagsfärsk artikel.
00.26
Från USA kommer det nu uppgifter att covid-19 smittar både genom droppsmitta o aerosol smitta. Synpunkter på det?
@CarinaS - Aerosolsmittans betydelse har diskuterats ett bra tag och såvitt jag vet råder ännu ingen konsensus i frågan (dock har jag inte tagit del av de senaste uppgifterna från USA). Vill man följa försiktighetsprincipen är det bra att ta höjd för risken att viruset kan spridas med de små aerosoler som frigörs när man pratar eller andas med öppen mun, inte bara vid hostningar och nysningar. Forskning pågår i Lund, vilket Sjukhusläkaren skriver om.  
23.57
New York-borna uppmanas att bära ansiktsskydd
 
New Yorks borgmästare Bill de Blasio uppmanar invånarna i storstaden att bära någon form av ansiktsskydd för att hindra smittspridning, rapporterar Reuters.
de Blasio sade på en pressträff att invånarna bör täcka ansiktet på något sätt när de är utomhus och nära andra människor. Det ska dock inte vara ett sådant ansiktsskydd som sjukvården använder och behöver.
Det kan vara "en scarf eller något du tillverkar hemma, som en bandana", säger de Blasio enligt CNN.
 
 
(TT)
 
23.51
Jag hittar inte infon om restriktioner om Bröllop. ÄR det okej att ha mer än 50 gäster då det är ett privat evenemang? Har ni någon länk ? :)
@Diana - I Folkhälsomyndighetens senaste föreskrifter står att var och en har ett ansvar för att förhindra spridning av coronaviruset i enlighet med smittskyddslagen. Man bör därför bland annat avstå från att delta i "större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop". Generaldirektör Johan Carlson sade på presskonferensen när råden presenterades att det är allas skyldighet att följa dem.  
23.40
Hej!
Lite ekonomi....
Jag kan verkligen inte detta, så frågan kanske är lite korkad....men ändå....
Det pratas om att Sverige ska låna pengar. Men från vem? Är inte alla länder i samma ekonomiska situation just nu? Vem kan låna ut pengar?
@Maja - Det är inte alls någon dum fråga! Staten lånar framför allt pengar av den privata sektorn, särskilt banker, pensionsfonder, försäkringsbolag och liknande, som vill placera en del av sina tillgångar i riskfria räntebärande papper (statsskuldväxlar och statsobligationer). Köparna finns både i Sverige och utomlands. Du kan läsa mer om hur det fungerar hos Riksgälden.
22.55

Andrahandskedjan Myrorna stänger insamlingsboxarna och slutar ta emot skänkta varor på insamlingscentralerna på grund av coronakrisens effekter på försäljning och personalbemanning, skriver Myrorna i ett pressmeddelande.

"Myrorna hänvisar till att spara det man vill skänka hemma tills vidare eller lämna in i Myrornas butiker eller till produktionsanläggningarna i Göteborg och Stockholm".

Butikskedjans överskott går till Frälsningsarméns sociala hjälpverksamhet.

TT

22.47

Stockholms Lokaltrafik (SL) medger problem med trängsel, speciellt på bussarna, i strid med Folkhälsomyndighetens krav. Men på måndag ska kollektivtrafiken köra för fullt igen.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson har klargjort att det utfärdats nya riktlinjer och att de som sköter kollektivtrafiken ska se till så att trängsel undviks samt att inställda turer inte är "acceptabelt".

De nya riktlinjerna kom sedan SL dragit ned på trafiken på grund av sjukdom, utom under rusningstid.

-Vi är medvetna om att det varit problem med trängsel, framför allt på bussidan, säger Helene Jakobsson, presstalesperson på SL.

Hon berättar att tunnelbanan och pendeltågen gått enligt vintertidtabell, men att trafiken dragits ner på bussar och lokalbanor.

- Nu när Folkhälsomyndighetens direktiv kommit om att vi ska köra så mycket det går är det också det budskap vi ger till våra trafikutövare. Vi tror och hoppas att det här kommer att vara på plats på måndag, men jag kan inte lova att det kommer att finnas full trafik i alla kanaler, säger Helene Jakobsson.

Hur tycker ni själva att SL lyckats följa riktlinjerna hittills?

-Vi är inte nöjda med hur det har sett ut.

 Är Folkhälsomyndighetens krav rimliga?

-Absolut, vi behöver göra det som krävs för att skydda de som inte får bli sjuka för då blir våra sjukhus överfulla, säger Helene Jakobsson. 

TT

22.38

Jätteleverans kan fördubbla coronatestningen

SVT NyheterIgår natt landade ett specialchartrat plan med kinesisk testutrustning för coronavirus i Sverige. Idag packades robotar och testkit upp på SciLifeLab vid Karolinska Institutet KI i Solna. Om en vecka hoppas man kunna fördubbla landets testkapacitet.
22.36
Nu är det snart påsk och äggen brukar fyllas av godis, kan lösviktsgodis vara en smittoväg för detta virus eller kan man fortsätta köpa det?
@Jenny - 

Hej!

Så här skriver livsmedelsverket:

"Coronavirus sprids genom kontakt mellan människor eller genom hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta. Det finns i nuläget ingenting som tyder på att viruset kan spridas genom att man äter mat eller dricker vatten."

Däremot så uppmanade statsminister Stefan Löfven alla påskkärringar att "ställa kvasten på parkeringen i år".

Här svarar Livsmedelsverket på frågan om just lösviktsgodis:

https://fragor.livsmedelsverket.se/org/livsmedelsverket/d/losviktsgodis-och-corona/
22.23
Jag skulle vilja veta vilken ålder det är på våra döda i Sverige.
@Anna - 

Hej!

De flesta avlidna är 70 år och över. Flest döda finns i gruppen 80-90 år.

Här kan du se Folkhälsomyndighetens statistik:

https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/aktuellt-epidemiologiskt-lage/
22.18

Fler personer har sökt till läkar- och sjuksköterskeprogrammet sedan ansökan öppnades, jämfört med samma period i fjol, skriver Dagens Nyheter.

Siffror från Universitets och högskolerådet (UHR) visar att läkarprogrammet har haft 23 procent fler sökande, och sjuksköterskeprogrammet 26 procent fler sökande under tidsperioden 16 mars-1 april. Ansökningsperioden pågår fortfarande.

-Det är en generell trend att rusningen till yrken som känns trygga och stabila ökar i kristider. När man ser att näringslivet har det allt svårare och allt fler företag börjar stå stilla så tänker man att nu är det läge att satsa på ett yrke som känns säkert, säger Roger Klinth, rektor på Ersta Sköndal Bräcke högskola som utbildar sjuksköterskor, till DN.

Sveriges läkarförbunds ordförande Heide Stensmyren tror att coronakrisen har fått fler att få upp ögonen för läkaryrket.

-Den har gjort det tydligt hur viktigt läkaryrket är, säger hon.

TT

22.13
Lena Hallengren (S) understryker vikten för alla över 70 att följa restriktionerna:

- När vi säger att vi måste skydda gruppen äldre så är det viktigt att komma ihåg att det är en stor grupp. Det är alla över 70, där det är väldigt viktigt att man förstår att det är viktigt att hålla sig hemma och undvika onödiga sociala kontakter.
22.11
Läser om att man får nya uppgifter hur viruset smittar. Min fråga är exakt hur smittas det? Och hur kan med säkerhet skydda sig tex om en familjemedlem är smittad och sjuk eller om man arbetar inom vården med smittade?
Snälla svara så tydligt som det bara går. Tack!
@Eva - 

Hej Eva!

Så här skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida om hur covid-19 smittar:

"Coronaviruset (SARS-CoV-2) som orsakar sjukdomen covid-19 smittar i första hand mellan människor genom så kallad droppsmitta. Det vill säga att smitta överförs till slemhinna i ögon, näsa eller mun från droppar som sprids i luften när en sjuk person hostar eller nyser. Dropparna faller snabbt ner genom luften och når som regel inte längre än någon meter.
Viruset kan också överföras via förorenade ytor, så kallad indirekt kontaktsmitta. Man kan därför inte utesluta att smitta sker även från föremål. Det är dock ännu inte klarlagt hur länge viruset kan överleva på ytor och föremål. Material och förhållanden så som luftfuktighet, temperatur och solljus påverkar hur länge viruset överlever. Fortsatta studier får visa om spridning via ytor och föremål har någon betydelse för spridningen av covid-19.
Genom att vara noga med att hålla avstånd till andra människor i offentliga miljöer, tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, hosta och nysa i armvecket, undvika att röra vid ansiktet (ögon, näsa, mun), samt att stanna hemma när man är sjuk kan alla bidra till att minska risken för smittspridning."
22.06
Socialminister Lena Hallengren (S) svarar i Aktuellt på frågan om personalen på äldreboenden borde ha skyddsutrustning:

- De borde ha den skyddsutrustning som krävs i situationen. Det handlar inte alltid om att ha all utrustning  hela tiden för säkerhets skull. Det måste användas på ett sätt så att vi säkrar så att personalen inte smittas eller sprider smittan vidare. Men vi kan inte ha allt material för säkerhet i alla situationer. De resurserna har vi inte.
21.55

Världsbanken lanserar en krisplan för att bistå länder som drabbas hårt av coronaviruset.

Över 15 månader ska den USA-baserade bistånds- och långivaren vara beredd att skjuta till motsvarande drygt 1 600 miljarder kronor, har dess styrelse beslutat.

I ett första steg riktas omkring 19 miljarder till det pågående arbetet med att hantera viruset i 25 länder. Däribland Indien, där ungefär tio miljarder kronor ska förstärka vårdens virustestning.

Dessutom kommer Världsbankens befintliga projekt i en rad länder att få ytterligare finansiering.

Världsbanksgruppens ordförande David Malpass säger att man agerar snabbt för att länder ska kunna möta virushotet och sedan återhämta sig snabbt från dess ekonomiska konsekvenser.

TT-Reuters-AFP

21.52
- Vi ökar kapaciteten i sjukvården, vi ökar antalet IVA-platser. Just nu har vi kapacitet. Vi ser ett hot, vi försöker ligga steget före. Vi kommer behöva göra prioriteringar i hela sjukvårdssystemet för att  se till att de som behöver livräddande åtgärder ska få det, säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson och fortsätter:  

- Det börjar bli ett troligt scenario att vi kommer få en extrem situation och där behöver vi ställa om sjukvården på ett extremt sätt. Men vi kommer behöva fokusera på det som är allra nödvändigast i några veckor skulle jag tro.
21.39
Överläkare Andreas Hvarfner berättar i Aktuellt om hur intensivvårdspersonalen kommer behöva prioritera bort sjuka patienter:

- Vi måste alltid göra prioriteringar i intensivvården. Vanligtvis handlar det om prioriteringar vi gör på medicinsk grund, säger han och fortsätter:

- Nu står vi istället inför en resursbrist. Det innebär att patienter som vi tidigare kunnat ägna dagar, kanske veckor åt, så de faktiskt kommer tillbaka till livet. De kanske vi inte kommer kunna ta hand om nu.
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Många svar finns hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari

Senaste om: Nya coronaviruset