Direkt

Senaste nytt om coronaviruset

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vaccinsamordnaren om hur det lägre skyddet av Curevac-vaccinet påverkar Sverige. Foto: SVT/JEROEN JUMELET/TT
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Många svar finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Har du frågor om reserestriktioner i olika länder? Du kan läsa mer på Sweden Abroad.

Hur ska vaccinationen gå till i olika regioner?

Här kan du läsa om prioriteringsordningen och planen för vaccineringen i just din region.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Direktrapport · Coronapandemin

Nära 20 miljarder mindre i restaurangkassorna
Omsättningen för Sveriges restauranger bedöms ha sjunkit med ungefär en tredjedel under årets fem första månader, jämfört med motsvarande period 2019, enligt en beräkning gjord av branschorganisationen Visita. Det innebär tappade intäkter på runt 19 miljarder kronor, rapporterar Ekot.

SVT · Maria Makar

Ingen statistik över döda och smittade under torsdagen

Eftersom Folkhälsomyndighetens databas Sminet just nu är nedstängd har vi inte fått någon ny statistik om smittfall och dödsfall sedan fredagen den 11 juni.

IVASTATISTIK OCH VACCINSTATISTIK TORSDAG 17 JUNI

Under torsdagen vårdas 92 personer med covid- 19 på iva-avdelningar runt om i landet, enligt Socialstyrelsen. Det är en minskning med 3 fall sedan onsdagen då 95 personer vårdades på covid-iva, vilket var första gången sedan 7 november förra året som siffran var under 100 personer.

4 290 143 personer har fått minst en dos vaccin, vilket motsvarar 52,4 procent av den vuxna befolkningen.  2 381 603 personer har fått två doser, vilket motsvarar 29,1  procent.

CORONASTATISTIK FREDAG 11 JUNI

nya dödsfall rapporterades in under fredag 11 juni då databasen var uppe senast, totalt hade då 14 574 personer med covid-19 dött i Sverige.

727 nya smittfall registrerades på fredagen, totalt hade då 1 084 636  smittfall registrerats i Sverige sedan pandemin startade.

SVT · Akvelina Smed

Hej! Under natten går direktrapporteringen in i ett lågintensivt läge. Frågor kan besvaras först från fredagsmorgonen.

SVT · Maria Makar

Fler ryska regioner inför obligatorisk vaccinering

I onsdags meddelade myndigheter både i staden Moskva och i den omkringliggande, separata Moskvaregionen att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och statliga myndigheter ska fullvaccineras innan den 15 augusti.

Även Sachalin län och Kemerovo län i sydvästra Sibirien har infört obligatorisk vaccinering av vissa grupper, enligt lokala medier och Novaja Gazeta.

Om det finns laglig grund för obligatorisk vaccinering är dock en fråga som diskuteras i ryska medier.

- Formuleringen att bara 60 procent av medarbetarna måste vaccinera sig visar att myndigheterna förstår att vaccinering inte kan vara obligatorisk, säger Polina Gabaj, advokat specialiserad på medicinsk rätt, till tidningen Meduza.

(TT)

SVT · Adelina Storkaas

Vaccinleverans uteblev - Region Stockholm saknar 16 300 doser

Den här veckan skulle Region Stockholm ha fått över 16 000 doser av Modernas vaccin mot covid-19, men än så länge har leveransen uteblivit, rapporterar Dagens Nyheter. 

- Det är så klart jätteutmanande för oss, men det är en del av vårt arbete att hantera, säger regionens vaccinsamordnare Magnus Thyberg till tidningen.  

Den uteblivna leveransen har bland annat lett till färre bokningsbara tider, men hittills har inte regionen behövt avboka några inbokade vaccinationstider på grund av leveransstrulet enligt Thyberg.

Enligt Pernilla Engström, pressekreterare på Folkhälsomyndigheten, kommer de uteblivna doserna att levereras på fredag. Men hon kan inte svara på varför leveransen dröjt.

– Ingen region fick leveranser av Moderna denna veckan. Orsaken till detta har inte delgetts, säger hon till tidningen.

SVT · Adelina Storkaas
SVT · Adelina Storkaas
SVT · Clarence Frenker

Tredje coronavåg i Ryssland mitt i fotbolls-EM

Skarpare restriktioner införs både i Moskva och i S:t Petersburg efter det att Ryssland har registrerat det högsta antalet coronasmittade sedan i december förra året.

Lotterier, obligatorisk vaccinering och en arbetsfri vecka – så försöker Moskva bekämpa den ökande smittspridningen.

Presidenten Vladimir Putin har flera gånger hävdat att Ryssland har hanterat pandemin bättre än andra länder – men nu måste nya restriktioner införas och tonläget har ändrats.

Den arbetsfria veckan pågår fram till den 21 juni. Restauranger och barer måste stänga klockan 23. Och i parker får man bara promenera – rutschbanor tejpas med avspärrningsband. Samtidigt varnar myndigheterna att den som bryter mot restriktionerna riskerar böter.

Men på till exempel idrottsarenan Luzjniki i Moskva kan upp till 5 000 besökare samlas för att titta på EM-matcherna i fotboll på stora skärmar.

Även i EM-fotbollsstaden S:t Petersburg har den ökande smittspridningen lett till skarpare restriktioner. De införs den 17 juni, dagen efter det att det ryska landslaget spelade sin andra match.

Totalt ska sju EM-matcher spelas i S:t Petersburg, bland annat Sveriges gruppspelsmatcher mot Slovakien (18/6) och Polen (23/6).

Där kan upp till 3 000 personer samlas på utomhusarenorna för att följa matcherna.

- Restriktionerna är alldeles för slappa, vissa är även ineffektiva och kontroller är selektiva, säger Nikolaj Krutjkov, immunolog och vd på det ryska forskningsföretaget Clinical Excellence Group till TT.

Han tror att höstens val till parlamentet spelar in.

-Stödet för och viljan att följa restriktionerna är låg, och man vill inte irritera befolkningen för mycket.

Flera orsaker tros ligga bakom den ökande smittspridningen. Låg vaccinationstakt, få restriktioner och ovilja att följa de restriktioner som funnits anses har lett till den nuvarande situationen, enligt Nikolaj Krutjkov.

Trots att Sputnik V godkändes för användning i Ryssland i augusti i fjol är bara omkring 10 procent av befolkningen fullvaccinerad.

Nu ställer hälsomyndigheterna i Moskva krav på att 60 procent av de som jobbar inom tjänstesektorn och staten måste vara fullvaccinerade före 15 augusti.

För att locka fler till vaccinationslokalerna arrangeras lotterier. Varje vecka kommer man att lotta ut fem bilar bland de som vaccinerar sig i Moskva före den 11 juli.

(TT)

SVT · Clarence Frenker

Noll covid-19-patienter på länets sjukhus

"En milstolpe" - så beskrev Johan Kaarme, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Gävleborg, när han under torsdagen konstaterade att inga personer just nu vårdas på länets sjukhus för covid-19. Det har inte hänt sedan pandemins start, för 1,5 år sedan.

– Det är fantastiskt glädjande, säger Kaarme.

SVT · Clarence Frenker

Färre har fått rätt vård under pandemin

Patienter med kroniska sjukdomar som demens och diabetes. Det är några av dem som fått mindre vård under pandemin.

Samtidigt har exempelvis hjärtsjukvården till stor del kunnat följa riktlinjerna som tidigare, enligt en ny utvärdering.

Under förra året fick betydligt färre patienter än tidigare de vårdinsatser som rekommenderas i Socialstyrelsens nationella riktlinjer.

Av de 15 vårdområden som analyserats skiftar följsamheten mot riktlinjerna. Genomgången visar också skillnaden mellan regionerna är stor.

Christina Broman, utredare på Socialstyrelsen, har projektlett arbetet med utvärderingen.

- I stora delar kan det vara så att patienter inte har velat komma på grund av smittorisk och att de följt råden. I andra fall så kan det vara så att vården behövt arbeta med covid-19-relaterade uppdrag, vi har inte studerat vad som är vad, säger hon till TT.

Generellt har patienter kunnat få akuta insatser, medan årliga läkarbesök och kontroller har minskat mer. Till den gruppen hör bland annat personer med kol och astma, där cirka 26 000 färre patienter har fått sin lungfunktion mätt.

För diabetiker har de rekommenderade besöken – för att minska risken för exempelvis svårläkta sår, infektioner och amputation – minskat med nästan 50 000 för typ 2-diabetes mellan 2019 och 2020. Motsvarande siffra för typ 1-diabetes är 8 700.

Demensutredningarna minskade med 30 procent.

- En demensutredning är en förutsättning för att patienten ska kunna få sin diagnos och att man får rätt behandling. Om patienten inte får rätt behandling i tid kan det finnas en risk att det försämras framöver, säger Christina Broman.

Men hjärtsjukvården har kunnat jobba som vanligt. Patienter med hjärtinfarkt har fått akut behandling i samma utsträckning som tidigare år, och det gäller även planerad kirurgi vid klaffsjukdom.

(TT)

SVT · Clarence Frenker
Tack för att ni följer vår rapportering. 

Här kan ni följa den senaste händelseutvecklingen. Vi gör vårt bästa för att svara på så många som möjligt av alla de frågor som strömmar in.

Vanliga frågor och svar hittar du här:

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/guide-coronaviruset

Läs gärna artikeln innan ni skriver till oss!

Restriktioner och förbud i Sverige hittar du här på Krisinformation.se

Många svar finns på Krisinformation.se, hos Folkhälsomyndigheten samt hos Europeiska smittskyddsmyndigheten (ECDC).
Folkhälsomyndigheten hänvisar allmänna frågor till informationsnumret 113 13.

Har du frågor om reserestriktioner i olika länder? Du kan läsa mer på Sweden Abroad.

Hur ska vaccinationen gå till i olika regioner?

Här kan du läsa om prioriteringsordningen och planen för vaccineringen i just din region.

Hur många bekräftade fall har Sverige? Var?

Här hittar du det totala antalet bekräftade fall, både totalt och fördelat på region.

Här kan du läsa vår direktrapportering från tidigare datum

SVT:s nyhetsuppdatering om corona från 24 februari 2020

Senaste om: Coronapandemin