Lyckade skott, misslyckade passningar, frisparksmål och förlorade dueller

– se var på planen ditt lag är starkt och var det är svagt. Vi har samlat allt som hände under alla matcher i VM 2018, EM 2016 och i toppligorna säsongen 2017/2018.

Gå direkt till labba-själv-delenSkott under VM 2018


Vi börjar med att titta på alla skott under VM 2018.

Utifrån positionen för alla skott har vi skapat en så kallad heatmap, där de mörkare områdena representerar områden på planen där fler skott sköts ifrån.

En klar majoritet av skotten kom inte helt oväntat från innanför straffområdet.

I anslutning till planen kan du se vilka lager som visas för tillfället. Längre ner i artikeln kan du skapa din egen spelplan med dina egna lager.


VM 2018 – skott


När vi lägger på ett lager med blå prickar, som vart och ett representerar ett skott som gick in i mål så ser vi att bara runt 17 av de 128 skott som gick in i mål sköts från utanför straffområdet.


VM 2018 – skott och mål


Tittar vi istället på frisparksskotten så är de relativt jämnt fördelade framför straffområdet, men när det gällde de frisparkar som faktiskt gick in i mål kom de flesta av dem från vänster sida av planhalvan.


VM 2018 – frisparksskott och mål


Sverige


Istället för att titta på ett mästerskap fokuserar vi här på Sverige, och mer specifikt de dueller om bollen som Sverige var med om under VM 2018 och EM 2016.

När vi filtrerar ut de markdueller som Sverige förlorat så ser vi att vi förlorade flest dueller på vänster sida av egen planhalva, sett till anfallsriktningen.


Sverige – förlorade markdueller


Byter vi fokus till de markdueller som Sverige vunnit så ser vi att det finns några ytor där Sverige gör bra ifrån sig i dueller. Vi ser ett kluster av vunna dueller till höger på den defensiva planhalvan och ett till på samma sida på offensiv planhalva.


Sverige – vunna markdueller


Labba själv


Här kan du själv välja vilka händelser du vill titta på, filtrerat på lag eller tävling.

Välj tävling eller lag, samt händelse och tryck på "Lägg till".

Händelsen kommer som ett lager där du kan göra fler val. Du kan visa händelserna som en heatmap eller som punkter, och filtrera på detalj och taggar. Du kan även ändra färg på heatmapen eller punkterna.

Du kan lägga till flera lager som visas samtidigt på planen.


Källor

Datan kommer från Pappalardo et al., (2019) "A public data set of spatio-temporal match events in soccer competitions", Nature Scientific Data 6:236

Datan för VM är från 2018 och datan för EM från 2016.

Datan från de nationella ligorna är från säsongen 2017/2018.

Enstaka händelser i materialet kan vara feltaggade och positionerna är inte exakta på metern, vilket innebär att vissa händelser kan vara felplacerade innanför eller utanför straffområdet etc.

Visa

Mer i ämnet


Ola Hjalmarsson

SVT Datajournalistik

Publicerad: 24 november 2022