Gianni Infantino, Fifa, på plats i Qatar på England Iran. Foto: BILDBYRÅN

Se SVT Sports granskningar av fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

SVT har gjort en rad granskningar och fördjupningar kring Qatar och valet av landet som värd för fotbolls-VM. Här nedan finns några listade.

Så fick Qatar fotbolls-VM 2022

Valet av Qatar som VM-värd

SVT Sport granskar

SVT Sport förklarar: Så gick det till när Fifa gjorde det kontroversiella valet av Qatar som värdland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur det gick till när Qatar tilldelades fotbolls-VM. Foto: Bildbyrån

Qatar – landet som köpte fotbolls-VM

En nygjord fransk dokumentär avslöjar nya detaljer om spelet bakom valet av Qatar – och hur Frankrikes dåvarande president hade en viktig roll.

Säkerheten under VM

Diplomatiskt kriscenter

SVT har avslöjat att supportrar som eventuellt blir gripna av polis eller på andra sätt hamnar i problem med myndigheterna i Qatar ska få hjälp av ett diplomatiskt kriscenter.

Kritiserade VM-appar

Alla som ska till fotbolls-VM i Qatar behöver ladda ner två appar för att komma in i landet. Men experter i Norge varnar för att apparna innehåller stora säkerhetshål.

Fotbolls-VM och migrantarbetarna

VM i Qatar – en historia kantad av kritik

Se SVT Sports minidokumentär om Qatar, Fifa-skandalen, utnyttjade migrantarbetare, spelarprotester, mutor och dödsfall.

Dödsarbetet i Qatar

SVT:s Samir Abu Eid reste till Nepal för att träffa gästarbetare som varit med och byggt upp arenor och infrastruktur runt VM – och anhöriga som förlorat sina familjemedlemmar.

Qatar och HBTQ-frågor

VM-hotell säger nej till homosexuella

SVT kunde, tillsammans med NRK och DR, avslöja att flera av hotellen som Fifa rekommenderat inför VM säger nej till homosexuella.

Förbjudet att vara homosexuell

SVT Sport, i samarbete med NRK och DR, mötte Nas Mohammed – den förste qatariern att komma ut som homosexuell. Han bor numera i USA och tror inte att han någonsin kan flytta tillbaka. Nu har han även startat en supporterförening för HBTQ-personer i Qatar.

Qatar som idrottsland

Så har Qatar spridit sitt namn i idrottsvärlden

SVT Sport föklarar hur Qatar både klivit in som sponsor till klubbar i olika sporter – och arrangör av stora mästerskap.

Damlandslaget som försvann

SVT, tillsammans med ARD, NRK och DR, har även granskat damfotbollen i Qatar. Det finns ingen riktig damliga i landet och damlandslaget har inte spelat en match på åtta år. Se även Agenda om ”Utskällt VM i öknen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport granskar

Mer i ämnet