Johanna Bäckström Lerneby svarar på frågor om fotbolls-VM i Qatar. Foto: Bildbyrån/TT

SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby om fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sport sänder fotbolls-VM i Qatar.

Det är ett väldigt kontroversiellt mästerskap.

Här svarar SVT Sports nyhetschef Johanna Bäckström Lerneby på frågor om VM och SVT:s ställningstaganden.

  • Hur förhåller sig SVT till att fotbolls-VM äger rum i Qatar?

SVT sänder och nyhetsbevakar stora mästerskap i en rad olika sporter. Oavsett värdland är sportredaktionens uppdrag att bevaka det sportsliga, men också andra samhällsfrågor som har sportslig bäring som rör landet eller mästerskapet. Inför detta VM har SVT Sport bland annat granskat tilldelningen av mästerskapet till Qatar, migrantarbetarnas förhållanden och hbtq-frågor och vi kommer att fortsätta att granska och nyhetsbevaka under hela mästerskapet.

  • Varför bojkottar inte SVT fotbolls-VM?

Att bojkotta mästerskap är inte aktuellt. Vårt uppdrag är att sända sport och bevaka idrottsevenemang, på samma sätt som att SVT:s uppdrag är att rapportera om krig och konflikter i olika delar av världen, oavsett statsskick. Vi ska i alla lägen värna SVT:s oberoende. Det är vår viktigaste ledstjärna.

  • Finns det några restriktioner i bevakningen i Qatar?

Vi står fria att bevaka fotbolls-VM på det sätt som vi finner journalistiskt relevant men precis som i många länder krävs det tillstånd för att filma vissa byggnader.

  • Ett team från NRK fick sin utrustning beslagtagen. Säger inte det något om att det kommer bli svårigheter med bevakningen?

Det var en oacceptabel händelse och SVT har protesterat mot den och även riktat frågor och krav till FIFA om att de ska garantera att journalister kan arbeta fritt.

  • Har Qatar ställt några specifika krav på SVT i samband med sändningarna?

Nej.

  • Hur kan ni ibland prata om fotbolls-VM i så positiva ordalag?

VM är ett fantastiskt idrottsmästerskap där världens bästa fotbollsspelare gör upp om titeln. VM spelas i Qatar, som fått mycket kritik bland annat om bristande mänskliga rättigheter. Båda sakerna är sanna samtidigt. Därför sänder och rapporterar vi om fotbollsmatcherna som vanligt och granskar det vi anser ska granskas, precis som vi gjort i samband med många andra idrottsmästerskap tidigare.

  •  Har det förts diskussioner eller varit aktuellt att bojkotta fotbolls-VM med anledning av det politiska läget och att Qatar bryter mot mänskliga rättigheter?

Det har aldrig varit aktuellt. SVT värnar om vårt oberoende oavsett vilken plats vi befinner oss på. Vi kan göra självständiga journalistiska bedömningar i vår bevakning av Qatar. SVT Sport kommer bevaka evenemanget men också rapportera om landet nyhetsmässigt. SVT: s verksamhet bedrivs självständigt i förhållande till politiska, kommersiella och andra intressen i samhället.

SVT bevakar världen och den internationella politiken varje dag, varje vecka, året om – vi gör det i vårt nyhetsutbud, i dokumentärer och i samhällsprogram. Inget enskilt program gör anspråk på att vid varje tillfälle ge en heltäckande bild av världspolitikens alla skeenden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.