VM-experterna Daniel Nannskog, Therese Strömberg och Jonas Eriksson samt programledare André Pops i studion i Stockholm. Foto: Janne Danielsson/SVT

VM i fotboll – en månad kvar

Uppdaterad
Publicerad

Söndag 20 november drar fotbolls-VM i Qatar i gång. SVT storsatsar på mästerskapet, både på det som händer på och utanför planen. Därför har vi förstärkt vår bevakning med flera nyhetsteam, SVT:s mellanösternkorrespondenter Samir Abu Eid och Salim Alsabbagh och två nyhetsreportrar. Fotbolls-VM är världens största sportevenemang och årets upplaga kanske det mest stjärnspäckade, och omdiskuterade, mästerskapet någonsin.

– Fotboll-VM är alltid fotboll av absolut högsta klass med de största stjärnorna, men som alltid handlar stora mästerskap inte bara om det som händer på fotbollsplanen. SVT Sport nyhetsbevakar och granskar därför löpande stora frågor som tilldelningen av mästerskapet till Qatar, migrantarbetarnas villkor i landet, HBTQ-frågor och mycket annat, säger Åsa Edlund Jönsson, chef SVT Sport.

Under mästerskapet i Qatar kommer SVT Sport att fortsätta nyhetsrapporteringen, men också sända mästerskapet. Hälften av matcherna går i SVT och hälften i TV4.

Daniel Nannskog har arbetat med några av de största fotbollsmästerkapen på herrsidan sedan 2012. I studion den här gången får han som vanligt sällskap av programledaren André Pops och andra profiler, bland andra före detta VM-domaren Jonas Eriksson och fotbollskrönikören Therese Strömberg.

Flera gästexperter kommer också dyka upp.

– Det är alltid lika kul att jobba med ”draken” Jonas Eriksson. Tillsammans med André och Therese i studion kan man verkligen inte önska ett bättre team under detta VM-slutspel, säger Nannskog.

Kraftsamlar på SVT Play

På plats i Qatar har SVT kommentatorerna Chris Härenstam och Pelle Bäckman samt expertkommentatorerna Glenn Strömberg och Markus Johannesson. Reportrarna Johan Kücükaslan, Rihaneh Rouhani, Samir Abu Eid, Bella Franzén och Kamil Bochenski sköter bevakningen och den extra viktiga journalistiken kring både VM-festen och värdlandet Qatar på plats.

Förutom livesändningarna kommer SVT också bjuda på innehållssatsningar. På SVT Play kraftsamlar SVT kring tittarupplevelsen och lyfter fram höjdpunkter från samtliga matcher.

– Vi har en väldigt vass och rutinerad laguppställning som arbetar med fotbolls-VM 2022 på samtliga digitala och linjära plattformar. Ambitionen är att bjuda tittarna på fler perspektiv, underhållning, initierad fotbollskunskap och inte minst en mycket stark närvaro på plats under vinterns stora fotbollsfest, säger SVT:s projektledare Bobby Baksi.

VM i Qatar – en historia kantad av kritik:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.