Fifa säger att de VM-hotell som inte lever upp till kraven kan få sina kontrakt avslutade. Foto: TT/SVT

Efter SVT Sports granskning – Fifa varnar VM-hotell i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Tre VM-hotell har sagt nej till homosexuella gäster, trots Fifas löfte om att alla är välkomna till Qatar.

Nu sätter Fifa ner foten.

– De som misslyckas med att leva upp till de höga krav som arrangören har satt kommer att få sina kontrakt avslutade, säger en talesperson för Fifa.

I går kunde SVT Sport, tillsammans med danska DR och norska NRK, avslöja att tre (The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay och Wyndham Grand Regency) av de 69 hotell som finns på fotbolls-VM:s hemsida sagt nej till homosexuella gäster.

Nu meddelar Fifa att de, efter att de blivit uppmärksammade på situationen, har varit i kontakt med den lokala organisationskommittén och säger i ett uttalande att de kommer att ”säkerställa att hotellen åter får veta att det finns ett strikt regelverk som säger att de ska välkomna gäster på ett sätt så att ingen diskrimineras”

– Hotell, precis som alla andra som erbjuder tjänster i anslutningen till fotbolls-VM, som misslyckas med att leva upp till de höga krav som arrangören har satt kommer att få sina kontrakt avslutade, säger en talesperson för Fifa till SVT, DR och NRK.

Utgav oss för att vara homosexuella

Dessutom meddelar Fifa att de kommer att utvärdera hotellen löpande framöver via bland annat inspektioner.

SVT, NRK och DR:s granskning skedde genom att vi utgav oss för att vara ett homosexuellt par som frågade hotellen om det var okej att vi bodde hos dem i samband med en smekmånad.

De hotell som svarade nej kontaktade vi senare under våra sanna identiteter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.