Gianni Infantino (tv) och Hassan Al Thawadi (th) Foto: TT Nyhetsbyrån

VM-arrangören: Tar detta på största allvar

Uppdaterad
Publicerad

Flera VM-hotell i Qatar vägrar att ta emot homosexuella gäster.
Detta trots att Fifas ordförande Gianni Infantino slagit fast att även homosexuella är välkomna till Qatar.
VM:s organisationskommitté säger att de kräver att deras samarbetspartners måste välkomna alla gäster.
”Vi kommer att hantera alla överträdelser av denna kod och varje fall av diskriminering på största allvar”, lovar de.

Alla är välkomna till fotbolls-VM i Qatar.

Det har Fifas ordförande Gianni Infantino upprepat många gånger, trots att den qatariska lagen förbjuder homosexualitet.

Tre nekade oss

När SVT Sport, tillsammans med NRK och DR, kontaktade alla 69 hotell som rekommenderas på fotbolls-VM:s hemsida och frågade om vi som nygift homosexuellt par var välkoma dit visade det sig att alla inte välkomnade oss.

Tre hotell sa direkt nej, och 20 svarade att vi var välkomna – men uppmanade oss att inte visa att vi var homosexuella.

Kräver mänskliga rättigheter

Detta går rakt emot vad Gianni Infantino sagt, och går emot de regler som Fifa själva satt upp.

I fotbolls-VM:s hållbarhetskod skriver de bland annat, bland kraven på deras affärspartners, att FN:s mänskliga rättigheter ska uppfyllas.

”Sov tillsammans”

Och så sent som i april slog Abdulaziz Abdullah Al Ansari, säkerhetschef på VM, fast att det kommer att vara tryggt för homosexuella i landet:

– Boka ett rum tillsammans och sov tillsammans – det är inte något som vi bryr oss om. Vi är här för att organisera turneringen. Vi ska inte bry oss om det personliga som sker mellan folk, sade han, enligt nyhetsbyrån AP.

”Är ett konservativt land”

Fifa hävdar att de inte accepterar diskriminering, och skriver i ett mail till oss att de gjort den lokala organisationskommittén medvetna om vår undersökning. Och när vi kontaktar arrangörskommittén svarar de att de är fast beslutna att leverera ett VM där alla deltagare kan känna sig välkomnade och säkra.

Men de understryker att Qatar är ett konservativt land, och att det inte är uppskattat om man visar sin kärlek offentligt – oavsett sexualitet.

”Vi ber helt enkelt folk att respektera våra kulturella normer, men betonar också den starka kulturen som finns kring respekt för den individuella integritet som finns i Qatar”, skriver de.

”Koden gäller alla”

VM-arrangörerna skriver också att det i juni 2020 skapades en hållbarhetskod för att säkerställa att det inte ska ske någon diskriminering i samband med VM. Koden gäller alla, både individer och organisationer, som levererar varor och tjänster till VM.

”De över 100 hotell som kommer att ha fotbollssupportrar, spelare, ledare och andra intressenter i samband med VM kommer vara bundna till att leva upp till koden. Därför kommer vi att utvärdera dessa hotell löpande”, skriver de i sitt mail till oss, och fortsätter senare:

”Arrangörskommittén kommer att hantera alla överträdelser av denna kod och varje fall av diskriminering på största allvar. Vi vill gärna få ytterligare information om dessa anklagelser för att säkerställa att varje part som associeras med fotbolls-VM lever upp till den förväntade standarden”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här nobbar hotellet homosexuella gäster Foto: SVT/DR/TT
  • Hur reagerar ni på resultatet i vår undersökning?
  • Har Fifa satt upp några krav på de hotel som listas som officiella VM-hotell?
  • Har ni gjort några undersökningar för att säkerställa att alla supportrar är välkomna, innan ni har valt att rekommendera dessa hotell?
  • Varför är det inte ett krav att hotellen ska välkomna homosexuella gäster?
  • Fifas ordförande Gianni Infantino har sagt att ”alla kommer få se att alla är välkomna här i Qatar, även när det gäller HBTQI”. Vår undersökning visar att så inte är fallet. Anser ni fortfarande att man kan säga att VM 2022 är för alla?
  • Kommer ni att agera på något sätt med anledning av vår undersökning kring hotellen i Qatar?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer