Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

VM-hotell i Qatar säger nej till homosexuella

Uppdaterad
Publicerad

20 hotell som listas på fotbolls-VM:s hemsida rekommenderar homosexuella att inte visa att de är just homosexuella om de vill boka rum.

Några låter inte homosexuella boka rum överhuvudtaget.

Det visar en undersökning som SVT Sport gjort, tillsammans med NRK och DR.

Fotbolls-VM i Qatar är för alla.

Det är det budskap som Fifas ordförande Gianni Infantino har salufört inför det omdiskuterade mästerskapet som ska avgöras senare i år. Så sent som i mars, under Fifa-kongressen i Qatar, slog han fast att dörrarna kommer att vara öppna för alla som vill åka dit och titta på VM – trots att homosexualitet är förbjudet i den qatariska lagen.

– Alla är välkomna här i Qatar, även när det gäller HBTQI-människor, försäkrade han.

Tre nej

Men det verkar inte som att alla de 69 hotell som Fifa själva rekommenderar på VM:s hemsida följer det. Det visar en undersökning som SVT, NRK och DR har genomfört. 59 av dem fick vi svar från.

Tre av VM-hotellen svarade rakt nej på vår fråga.

”Tack för frågan, men enligt vår hotell-policy kan vi inte ta emot er”, svarade exempelvis hotellet The Torch Doha.

”Accepterar inte”

Svaret fick vi efter att ha kontaktat dem under pseudonym, där vi utgav oss för att vara ett nygift homosexuellt svenskt par, som var intresserade av att boka ett rum på hotellet för att tillbringa vår smekmånad i Qatar – på ett ännu inte bestämt datum.

Totalt var det tre av VM-hotellen som svarade direkt nej till vår förfrågan. Förutom ”The Torch Doha” gällde det ”Magnum Hotel & Suites Westbay” och Wyndham Grand Regencey.

– Nej, vi accepterar inte (homosexuella par), var svaret vi fick från Magnum, medan Wyndham Grand Regency svarade att ”en sådan incheckning är inte möjlig”.

Avslöjar polisincidenter

Från 20 av de hotell som sa att vi var välkomna fanns det tydliga förbehåll, om att vi inte ska visa att vi är homosexuella. Ett av dem upplyste till och med om vad som kan ske.

– Från hotellets sida har vi inget emot det, men jag vill upplysa er att om tidigare har vi haft händelser där polisen har tagit med sig qatariska personer från hotellet som har haft homosexuella relationer, berättade en representant från ett hotell.

”Okej om ni klär er propert”

Flera hotell säger att de själva inte har något emot homosexualitet, men uppmanar oss om att läsa på om landets lagar, där homosexualitet kan leda upp till sju års fängelse.

– Vi dömer inte, men... Om ni sminkar er och klär er homosexuellt, så går det emot landets och regeringens policy. Men för vårt hotell är det okej om ni klär er propert och inte uppvisar något sexuellt beteende eller hånglar offentligt, får vi höra från ett hotell.

Ett hotell nekar

33 av de hotell som Fifa rekommenderar på VM:s hemsida hade inga invändningar. 13 har vi inte fått något svar från, eller fungerar i dagsläget enbart som covid-karantänhotell.

Precis innan publicering kontakade vi de tre hotell som nekade oss att bo där igen.

Denna gång presenterade vi oss som journalister, och frågade om de fortfarande stod fast vid att homosexuella inte är välkomna.

Magnum Hotel & Suites Westbay bekräftade att det är hotellets officiella policy.

The Torch Doha nekade först på telefon till att ha sagt nej till homosexuella gäster, trots att vi hade ett mail som bevisade att det faktiskt skett.

”Inte hotellets regler”

Därefter svarade de, via mail, att de inte har någon annan policy än fotbolls-VM har, och att alla är välkomna – men att man inte ska visa sin kärlek offentligt.

Det sista hotellet som sade nej, Wyndham Grand Regency, står fast vid att homosexuella personer inte kan bo på deras hotell. De säger att det inte är hotellets regler, utan att de på det sättet bara följer landets lagar.

Fifa: ”Åtgärder kommer vara på plats”

Men hur kan Gianni Infantino säga att VM är för alla, när det faktiskt finns hotell på VM:s hemsida som inte tillåter homosexuella par?

När Fifa svarar oss via mail svarar de inte på den frågan.

Istället skriver de att värdlandet Qatar är fullt medvetet om att de är ansvariga att leva upp till Fifas förväntningar och krav på att mänskliga rättigheter och jämställdhet uppfylls.

De skriver också att de samarbetat med ”relevanta intresseorganisationer”, både kopplat till fotboll och HBTQ-personer.

”Fifa är övertygat om att alla nödvändiga åtgärder kommer vara på plats för HBTQI-fans och andra för att kunna njuta av turneringen på ett välkommet och säkert sätt”, skriver Fifa i ett mejl till oss, och slår fast att diskriminering med anledning av sexuell läggning och könsidentiteter är strängt förbjudet:

”Fifa strävar efter att skapa en diskrimineringsfri miljö och värnar mångfald”, skriver de.

Så gjorde vi undersökningen

Vi kontakade alla 69 hotell som listas på VM:s officiella hemsida.

I ett mail skrev vi att vi var ett nygift svenskt homosexuellt par, som funderade på att åka till Qatar på vår smekmånad.

Men, eftersom vi hade hört att det kan vara problematiskt för homosexuella i Qatar, ville vi säkerställa att vi var välkoma till det aktuella hotellet.

De som vi inte fick tag på via mail ringde vi till.

Därefter har vi kontaktat de hotell som sagt nej till oss ånyo, men nu under våra riktiga namn och yrken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.