Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Sjöstrand: Oacceptabelt – det ska jag ta upp med Fifa

Håkan Sjöstrand: Oacceptabelt – det ska jag ta upp med Fifa

Uppdaterad
Publicerad

Flera VM-hotell i Qatar vill inte ha homosexuella gäster.
Det gör Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand upprörd.
– Helt oacceptabelt, säger han – och lovar att ta upp det på ett möte med Fifa och VM-arrangörerna.

Flera hotell som Fifa rekommenderar inför VM i Qatar låter inte homosexuella boka rum.
Och mer än vart fjärde hotell rekommenderar homosexuella att inte visa att de är just homosexuella.
Det visar en undersökning som SVT Sport gjort, tillsammans med NRK och DR.

När Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand får se resultatet blir han upprörd, men inte överraskad.

– Det är ju naturligtvis helt oacceptabelt det jag får ta del utav. Det här visar ju än en gång att det är fel att lägga ett mästerskap i ett land som inte respekterar grundläggande rättigheter som att man ska få älska och tycka om vem man vill, säger han till SVT Sport.

– Vi har ju jobbat med de här frågorna under många många år nu, och tyvärr är ju faktiskt inte resultat i sig förvånande. Men det bevisar ju att det finns väldigt mycket kvar att göra. Och de förväntningarna tycker jag är rimliga att ställa, att man nu gör något åt detta.

”Det är en besvikelse”

Även Sjöstrands motsvarighet i Danmark, Jakob Jensen, reagerar starkt.

– Det är en besvikelse. Det är fel gentemot de fans som ska resa till VM, att de inte kan känna sig säkra på att få ett hotell, beroende på vilken sexuell läggning de har. Det är ju helt ovidkommande, och det är vår klara förväntning att man får bukt på detta innan VM, säger han.

Svenska fotbollförbundet har, tillsammans med en Uefa-delegation, inbokade möten med bland annat Fifa och organisationskommittén. Sjöstrand lovar att han kommer att ta upp resultatet från hotell-undersökningen med dem.

– Det finns ju tyvärr lagar i landet som säger att man inte får vara homosexuell, och det är helt oacceptabelt. Men man har ju gått ut och sagt att alla ska känna sig välkomna, och det här visar ju att alla inte kan känna sig välkomna, säger han, och lägger till:

– Det ska vi lyfta fram och trycka på.

Upplever du att Fifa och arrangörerna tar till sig det ni säger i dessa frågor?

– Vi ser att man tar till sig det, men det handlar om att nu också leverera. Det är en sak att säga saker, men det handlar om att man måste agera i praktiken. Och detta visar att det finns jättemycket kvar att göra.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här nobbar hotellet homosexuella gäster Foto: SVT/DR/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer