Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads, och Måns Molander, nordisk chef på Human Rights Watch, om tankarna inför premiären av fotbolls-vm i Qatar på söndag. Foto: SVT/TT/AFP

Human Rights Watch om Qatar-VM: Därför förespråkar vi inte bojkott

Publicerad

Det hårt kritiserade världsmästerskapet i fotboll i Qatar drar i gång den kommande helgen. Men människorättsorganisationen Human Rights Watch har valt att inte uppmana till bojkott.

– Vi tar inte ställning för eller emot bojkott. Evenemang som det här kan i stället användas för att rikta ett ljus på de problem som finns i ett land, säger Måns Molander, organisationens nordiska chef.

Tusentals migrantarbetare har dött i landet sedan det blev klart att Qatar skulle få stå värd för fotbolls-VM 2022. Organisationer och journalister har lyft problemen med de arbetsförhållanden som finns i landet vid upprepade tillfällen.

SVT Nyheter besökte nyligen Nepal varifrån 2 000 migrantarbetare dött i Qatar, enligt landets ambassad i Doha.

Human Rights Watch och fackförbundet Byggnads besökte Aktuellt på måndagskvällen och de menar att det är viktigt att omvärlden fortsätter att sätta tryck på Qatar även efter VM.

Hör dem i videon berätta om villkoren för migrantarbetare och varför de inte bojkottar mästerskapet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.