Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han är besviken på Fifas hantering av HBTQ-frågorna inför VM i Qatar, men hoppas få hjälp av spelarna – och VM-ambassadören David Beckham. Foto: SVT/EPAVisa alla (2)
Visa alla (2)

Homosexuelle qatariern Nas Mohammeds förhoppning inför fotbolls-VM: Hjälp av David Beckham

Uppdaterad
Publicerad

Nas Mohammed är den förste qatariern att komma ut offentligt som homosexuell.

Han är besviken på Fifas hantering av HBTQ-frågorna inför VM i Qatar, men hoppas få hjälp av spelarna och VM-ambassadören David Beckham.

– Folk måste kunna komma dit utan att känna sig som brottslingar, säger han.

Homosexualitet är förbjudet i den qatariska lagen, och kan leda till sju års fängelse. Det är tabubelagt i landet, och att komma ut offentligt är otänkbart för de allra flesta.

Men läkaren Nas Mohammed tog nyligen det helt unika beslutet att gå ut i media och offentligt berätta att han är homosexuell, för att visa världen att det faktiskt finns homosexuella personer i Qatar, och öka uppmärksamheten kring situationen nu när världens strålkastarljus är riktat mot landet inför fotbolls-VM i landet senare i år.

– Rösterna från personer som jag är helt ohörda. Men vi borde höras. Och det är skrämmande för mig att se det förtryck vi lever under där hemma. Budskapet är: Ni kanske finns där ute – men gå tillbaka in i era garderober, säger han, och fortsätter:

– Det är som man kan säga till en svart person: Du kan komma men jag blir förnärmad av din hudfärg så du måste skyla dig.

Mamman rekommenderade läkarbehandling

Mohammed är född och uppvuxen i Qatar, men flyttade som 24-åring till USA. Han berättade då för sin familj att han är homosexuell, ett besked som hans mor hade svårt att ta in. Hon ville att han skulle få läkarbehandling, och var övertygad om att det var en sjukdom han ådragit sig under sin tid i USA.

Efter att Mohammed flyttade till USA har han aldrig besökt Qatar igen, och han tror inte att han någonsin kan flytta tillbaka. Han har mottagit mordhot efter sitt beslut att komma ut offentligt, men han ångrar sig inte. Och han hoppas att fotbolls-VM kan leda till en förbättring – men enligt honom krävs det att spelarna utnyttjar sina röster för att hjälpa HBTQ-människorna i Qatar.

– Vi kan fortfarande sätta press på Fifa och Qatar, vi är inte färdiga med det. Och fotbollsspelare har gigantiska plattformar. Så om en av dem går till pressen och säger: ”Jag tycker att HBTQ-rättigheter är samma sak som mänskliga rättigheter”, skulle det vara kraftfullt och folk skulle lyssna, säger Mohammed.

Beckham är VM-ambassadör

En person som han hoppas lite extra på är David Beckham. Beckham är ambassadör för Qatar och enligt medieuppgifter får över 1,8 miljarder kronor för jobbet.

– Han visade sitt stöd till den brittiske fotbollsspelaren (Jake Daniels, Blackpool) som kom ut tidigare i år, två veckor före mig. Nu letar HBTQ-samfundet i Qatar, till exempel jag, efter någon som tar ställning. Han skulle kunna göra ett uttalande, han skulle kunna stötta det upprop som jag startat, säger Nas Mohammed, och fortsätter:

– Han skulle kunna säga att det som drabbat oss i Qatar är fel, och synliggöra det, så att det inte bara mörkas.

Vad skulle det betyda för HBTQ-människorna i Qatar att få ett sånt stöd från Beckham?

– Åh, det skulle vara enormt. Det skulle betyda så mycket. Det skulle vara guld värt om någon i hans position sa att ditt liv betyder något – även du som bor i Qatar. Det är det jag pratar om: Att ge människor hopp, göra dem betydelsefulla. Det skulle verkligen göra skillnad.

Hela reportaget: ”Skrämmande att se det förtryck vi lever under”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reportage: Homosexuelle qatariern Nas Mohammed hoppas på hjälp från David Beckham

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.