Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hård kritik mot norska Lise Klaveness Qatar-förslag: Gör jämförelse med barnmisshandel

Uppdaterad
Publicerad

I Qatar är homosexualitet olagligt. Den lagen vill den norska fotbollsordföranden Lise Klaveness pausa under fotbolls-VM.

Men det förslaget gillar inte Nas Mohammed, den förste offentligt homosexuelle qatariern.

– Sen då? Är det okej att trakassera oss senare, frågar han sig retoriskt.

Homosexualitet är förbjudet i den qatariska lagen, och kan leda till sju års fängelse.

Lise Klaveness, ordföranden för det norska fotbollsförbundet, väckte stor uppmärksamhet världen över i våras. På Fifa-kongressen föreslog hon att Qatar skulle sätta lagen på paus under fotbolls-VM.

Men när Nas Mohammed, den USA-boende läkaren som är den förste offentligt kände mannen att komma ut som homosexuell, får höra talas om förslaget blir han inte alls imponerad.

– Om du går på en middagsfest och vet att föräldrarna misshandlar barnen, går du då dit och kräver att barnen inte ska misshandlas under den kvällen? Nej, du säger ju att barnen inte ska bli slagna över huvud taget, säger han.

Så du stöttar inte det norska förslaget?

– Nej, ska det gälla i 28 dagar? Och sen då? Är det okej att trakassera oss efter 28 dagar? Vad händer till oss i Qatar efter att vi inte har fått trakasseras i 28 dagar? Nej, det borde aldrig vara okej! Inte i år, inte nästa år, aldrig!

– Det borde vara så man hanterar mänskliga rättigheter. Vi ska försvara dem, inte förhandla!

Hela reportaget: ”Skrämmande att se det förtryck vi lever under”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.