Hassan Al Thawadi och Lise Klaveness. Foto: TT

VM-chefen tog kontakt med Lise Klaveness efter talet

Uppdaterad
Publicerad

Norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness höll ett uppmärksammat tal där hon riktade hård kritik mot Fifa och VM-turneringen i Qatar.

Efteråt tog VM-chefen Hassan Al Thawadi kontakt med Klaveness, berättar hon för NRK.

Det var i torsdags som Lise Klaveness klev upp på podiet under Fifas kongress i Qatars huvudstad Doha. Hon kom då med hård kritik mot bland annat Fifa men också behandlingen av migrantarbetare som har byggt arenorna.

– Det finns inget utrymme för arbetsgivare som inte kan säkerställa frihet och trygghet för arbetare. Inget utrymme för ledare som inte kan vara värd för damfotboll. Inget utrymme för ledare som lagligt inte kan garantera säkerheten för HBTQ+-personer, sade hon.

Efter Klaveness tal klev Al Thawadi upp på talarstolen och uttryckte då en besvikelse. Han menade att Klaveness inte hade bett om ett möte eller att få till en dialog inför kongressen. Klaveness själv säger att hon har haft mycket dialog med arrangörskommittén och Al Thawadi själv.

KLIPP: Lise Klaveness brandtal (31 mars 2022)

Efter talet har Klaveness och Al Thawadi haft kontakt.

– Han ville prata om det här. Han uttryckte att han tyckte att det var en besvikelse. Jag sa att vår avsikt att inte var att kritisera hans organisation, utan sakfrågan, och att ha bra etiska reflektioner inom fotbollen i framtiden. Men han uppfattade det som svepande kritik mot arrangörskommittén, säger Klaveness till NRK.

”Ville förmedla ett budskap”

Klaveness tal skapade reaktioner runtom i världen och hon menar att det är viktigt att hålla debatten offentlig.

Hon är nu tillbaka i Norge efter resan till Doha.

– Vi reste dit för att förmedla ett budskap från våra medlemmar som var både tydligt och samtidigt balanserar. Sen får andra värdera om vi träffade rätt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.