Qatars ledare Tamim bin Hamad al-Thani: Välkomnar homosexuella par

Uppdaterad
Publicerad

Flera VM-hotell i Qatar säger nej till homosexuella gäster.

Det kunde SVT Sport, tillsammans med NRK och DR avslöja nyligen.

Men nu slår Qatars ledare, emir Tamim bin Hamad al-Thani, fast att även homosexuella par är välkomna till landet.

– Alla är välkomna, säger han.

För tio dagar sedan kunde SVT Sport, tillsammans med danska DR och norska NRK, avslöja att tre (The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay och Wyndham Grand Regency) av de 69 hotell som finns på fotbolls-VM:s hemsida sagt nej till homosexuella gäster.

Nyheten fick enorm uppmärksamhet och spreds över hela världen. Nu har Qatars högste ledare, emir Tamim bin Hamad al-Thani, slagit fast att även homosexuella par ska välkomnas till landet.

– Alla är välkomna till Doha. Vi stoppar inte någon från att komma till Doha, på grund av annorlunda bakgrunder eller annorlunda tro. Qatar är ett väldigt välkomnande land. Vi har miljontals människor som kommer och besöker vårt land, och VM är ett fantastiskt tillfälle för människor från olika delar av världen att komma och uppleva vår kultur, sade han på en presskonferens i Berlin, där han befunnit sig med anledning av ett gasavtal mellan Qatar och Tyskland.

– Vi kommer inte att stoppa någon från att komma och njuta av fotbollen. Men jag vill också att alla ska komma hit och förstå och njuta av vår kultur. Vi välkomnar alla, men vi förväntar oss, och vill, att folk ska respektera vår kultur.

Homosexualitet är förbjudet i den qatariska lagen, och kan leda till sju års fängelse.

ARKIV: Så säger VM-hotell om homosexuella par:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.