Foto: Bildbyrån/Instagram

Motreaktionen: VM-hotellet överöstes av regnbågsflaggor

Uppdaterad
Publicerad

Tre VM-hotell i Qatar nekade homosexuella par att bo där. En nyhet som fått svenska profilen Edvin Törnblom att uppmana sina följare att protestera – och därefter överöstes ett av hotellens kommentarsfält i sociala medier med prideflaggan.

Hotellet The Torch Doha har fått över tusen kommentarer på sitt officiella konto på Instagram – och varje kommentar innehåller samma emoji: prideflaggan, en symbol för HBTQ-rättigheter.

Aktionen är en protest mot gårdagens granskning som SVT Sport publicerade i samarbete med danska DR och norska NRK, där vi kunde avslöja att tre hotell (The Torch Doha, Magnum Hotel & Suites Westbay och Wyndham Grand Regency) av de 69 hotell som finns på fotbolls-VM:s hemsida sagt nej till homosexuella gäster.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Bakom idén till pride-manifestationen mot hotellen finns svenska programledaren och influencern Edvin Törnblom, som på sin Instagram uppmanande följarna till en protest.

– Ska vi (...) kommentera en drös med prideflaggor på deras senaste post??” skrev Edvin Törnblom under torsdagen i en Instastory.

The Torch Doha har successivt rensat kommentarerna, men det har fyllts på med flera igen. Bland de som kommenterat med prideflaggor finns landslagsspelaren i fotboll Anna Anvegård.

”Det gör ju absolut inget i det stora hela men deras sociala medie-person kanske får en dålig morgon av det och det är ju iallafall något” skriver Törnblom i ytterligare en Instastory.

Även det internationella spelarfacket, Fifpro, och RFSL (Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter) är upprörda över uppgifterna i granskningen.

– Många av våra spelare beskriver det att det finns ett obehag av att åka, säger Fifpros styrelseledamot Caroline Jönsson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fotbolls-VM i Qatar 2022

Mer i ämnet