Alla besökare i Qatar under VM uppmanas ladda ner två appar, som enligt experter innehåller säkerhetsbrister. Foto: Bildbyrån

Alla VM-besökare ombeds ladda ner appar – nu slår norska experter larm

Publicerad

Alla som ska till fotbolls-VM i Qatar behöver ladda ner två appar för att komma in i landet.

Nu varnar experter i Norge för att apparna innehåller stora säkerhetshål.

– Det är inte min uppgift att ge reseråd, men personligen hade jag aldrig åkt till Qatar med min mobiltelefon, säger NRK:s säkerhetschef Øyvind Vasaasen.

Alla som ska resa till Qatar under fotbolls-VM blir ombedda att ladda ner två appar: Ehteraz och Hayya. Kortfattat är Ehteraz en smittsmårningsapp medan Hayya är en officiell VM-app som används för att hantera matchbiljetter och få tillgång till gratis T-bana i Qatar.

Särskilt smittspårningsappen Ehterez ber om en rad åtkomster till telefonen som exempelvis att läsa, radera eller ändra innehåll på telefonen, tillgång att ansluta sig till Wifi och Bluetooth samt att få en översikt över din exakta plats.

Hayya-appen kräver inte lika mycket men ber bland annat om tillgång till att få dela din personliga information, tillgång till telefonens exakta plats och se telefonens nätverksanslutningar.

”De kan ändra innehållet i hela din telefon”

Nu uppmanar norska experter alla som ska resa till Qatar att vara medvetna om vad man ”säger ja” till.

– De kan helt enkelt ändra innehållet i hela din telefon och ha fri kontroll över informationen som är där, sammanfattar NRK:s säkerhetschef Øyvind Vasaasen.

Vasaasen har som ett led i företagets förberedelser inför fotbolls-VM lett en genomgång av apparna.

– När du laddar ner de här två apparna godtar du villkoren som står, och de villkoren är väldigt generösa. Du ger egentligen ifrån dig all information i din telefon. Du ger dem som styr appen möjlighet att läsa, ändra saker och justera. De får också möjlighet att hämta information från andra appar om de har kapacitet att göra det, och det tror vi att de har.

Han jämför det med att låta myndigheterna få fri tillgång till ditt hem.

– Du säger att det är helt okej att myndigheterna går in där du bor. De får nyckel, de kan komma in. Du vet inte vad de gör där. De säger att de kanske inte kommer att utnyttja chansen, men du ger dem möjlighet. Och det skulle man aldrig göra, säger Vasaasen.

Kan koppla samma information

NRK har också bett två oberoende IT-säkerhetsföretag att göra en genomgång av de tekniska aspekterna av apparna. Särskilt Ehteraz-appen får kritik för att den kan se var du är och vilka telefoner som är i närheten av dig och därmed kunna koppla samman information och ta reda på vem du träffar och pratar med.

– Om du jagar oppositionen, homosexuella eller andra du inte gillar så gör ju en sådan här app det väldigt mycket enklare för dig, säger Martin Gravåk på företaget Bouvet.

”Följer riktlinjerna”

SVT Sport kommer att bevaka VM på plats och har också gjort en analys av säkerheten för medarbetarna i Qatar.

– Vi kommer följa de riktlinjer som Qatar sätter upp för fotbolls-VM. Med det sagt, så värderar SVT Sport säkerhet högt, men exakt hur vårt säkerhetsarbete går till, digitalt och fysiskt under mästerskapet kan jag inte gå in på av säkerhetsskäl, säger Johanna Bäckström Lerneby, nyhetschef på SVT Sport.

NRK har informerat Fifa om resultaten av sin granskning av apparna. De vill inte ge några kommentarer. NRK har även sökt VM-kommittén i Qatar och den qatariska regeringen utan framgång.

SE MER: Diplomatiskt kriscenter ska hjälpa supportrar under VM:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriscenter upprättas för att hjälpa supportrar som grips under VM. Foto: BILDBYRÅN

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.