Nederländsk supporter – vågar han åka till VM i Qatar? Foto: TT

Oro bland fansen inför fotbolls-VM i Qatar

Uppdaterad
Publicerad

Supporterorganisationen FSE är oroade över om det är säkert att åka till VM i Qatar.

Man anser att mycket är oklart från Fifa när det gäller hur Qatar kommer att behandla exempelvis konsumtion av alkohol och HBTQ-personer och ger inte mycket för de löften som getts att alla är välkomna till mästerskapet.

– Jag kan inte stå bakom en rekommendation för HBTQ-fans, funktionshindrade eller ens kvinnor att åka dit, säger supporterorganisationens ordförande.

Qatar är ett konservativt land där det bland annat är förbjudet att vara homosexuell, förbjudet att vara märkbart berusad offentligt, och det är inte heller accepterat att visa kärlek offentligt.

Det gör att det under VM kan bli stora utmaningar för både besökande supportrar och polisen i Qatar.

– Vårt främsta bekymmer är otydligheten i vilka regler som kommer att gälla under VM. Vad vi förstår har emiren beslutat att en del av deras lagar inte kommer att gälla under VM, bland annat avkriminaliseringen av homosexualitet.  Det är vad vi fått veta av arrangörerna men det finns ingen klarhet om det faktiskt kommer att ske. Det finns ingen officiell information om det, säger Ronan Evain, ordförande för Football Supporters Europe, en europeisk supporterorganisation till public service-kanalerna SVT, DR och NRK.

Fruktar ni att folk kommer att gripas?

– Fifa har sagt att polisen ska ha mer tolerans än vanligt. Vi kan nog hoppas att det gäller berusning men när det gäller till exempel HBTQ-fans är risken mycket större. Det är olagligt och det är en konservativ lagstiftning i Qatar.

– Vi vet inte vilken typ av brott som kommer att leda till gripande eller utvisning eller vad som kommer att leda till ett rättsfall. Kommunikationen till Fifa är mycket otydlig. De säger att alla är välkomna och att de kommer att vara trygga. Men sedan får vi se hur det blir i praktiken. De flesta som inte tillhör några utsatta grupper kan nog resa ganska säkert, men för vissa verkar det inte vara ett säkert VM.

Skulle du rekommendera fans från Europa att åka? Är det säkert?

– Jag kan inte själv stå bakom en rekommendation för HBTQ-fans, funktionshindrade fans eller ens kvinnor att åka dit. Jag kan inte säga att det är ett säkert VM, för det finns inga tydliga, och mätbara löften från arrangören. Allt är oklart. Vi uppmanas att lita på deras ord. Men när det kommer till Fifa och Qatar är det svårt att bara lita på dem.

– Vad vi ser är att antalet fans som kommer komma från Europa är extremt lågt. Det är en betydande minskning jämfört med tidigare turneringar. Vissa åker inte av etiska eller moraliska skäl, vissa har inte råd.

SE MER: Diplomatiskt kriscenter ska hjälpa supportrar under VM:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kriscenter upprättas för att hjälpa supportrar som grips under VM. Foto: BILDBYRÅN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.