Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya detaljer om spelet bakom valet av Qatar som VM-värd avslöjas i en ny, fransk dokumentär. Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Ny dokumentär om hur Qatar fick fotbolls-VM – nya detaljer avslöjas

Uppdaterad
Publicerad

Hur avgörande var Frankrikes roll när Qatar tilldelades värdskapet för VM 2022?

I en nygjord, fransk dokumentär som nu finns på SVT Play, avslöjas nya detaljer om spelet bakom Fifas val av arrangörsland.

Om två veckor är fotbolls-VM i Qatar i full gång. Det var många som höjde på ögonbrynen när ökenlandet utsågs till VM-värd vid Internationella fotbollförbundets (Fifas) omröstning i december 2010.

Platini på lunch hos presidenten

I dokumentären ”Qatar – landet som köpte fotbolls-VM” försöker den franske journalisten Pierre-Stéphane Fort reda ut vad Frankrike och förre presidenten Nicolas Sarkozy hade för roll när Qatar utsågs till VM-arrangör.

Enligt Sepp Blatter var den avgörande. USA var förhandsfavorit men den förre Fifa-ordföranden menar att allt ändrades efter en lunch hos Sarkozy i Élyséepalatset – bara dagar innan värdlandet för VM skulle utses.

Tidigare franske storspelaren, dåvarande Uefa-presidenten, Michel Platini var inbjuden – liksom representanter för Qatar, bland annat emir Tamim bin Hamad Al Thani.

Enligt vad schweizaren Blatter berättar i dokumentären ska Platini ha ringt honom direkt efter mötet.

– Sarkozy rekommenderade att Michel Platini skulle rösta för Qatar. Och även hans vänner. Jag frågade ”Tvingade han dig?”. Han sa ”Nej, jag blev rekommenderad. Om Schweiz president rekommenderade en sådan sak, vad skulle du göra?”. Jag sa ”Schweiz har ingen statschef!” säger Blatter med ett leende.

”Kan du övertyga Platini har du fyra röster”

Platini hävdar själv att han hade bestämt sig redan innan lunchen för att rösta för Qatar.

– Jag förstod att Frankrike skulle bli glada om jag röstade för Qatar, men ingen bad mig att göra det, sa han i en intervju 2014.

Enligt journalisten Philippe Auclair, som avslöjade mötet i presidentpalatset, ansågs Platini vara så inflytelserik att han skulle få med sig ytterligare tre delegater på det alternativ han röstade för.

– Så om du kunde övertyga Platini, skulle du inte övertyga en röst – utan fyra, säger Auclair.

Nytt dokument

I den nya dokumentären har man granskat PM som skickats till Sarkozy. Och ett dokument, som inte varit känt tidigare, innehåller detaljer om vad som skulle tas upp under lunchen.

Det handlade om Qatars VM-kandidatur – men även om vapenavtal.

För samtidigt som VM-arrangören skulle utses var också försäljningen av det nya jaktplanet Rafale högsta prioritet för Frankrikes president.

Tre veckor före mötet i palatset hade Qatar meddelat att man kunde vara intresserad av en affär. Försäljningen tog tid men avtalet undertecknades 2015 av François Hollande, som då tagit över som president. Qatar köpte 24 Rafale-plan för över 6 miljarder euro, enligt dokumentären.

”Ser ingen koppling”

Claude Guéant, tidigare generalsekreterare för presidentens kabinett, vill inte medverka i dokumentären men har i en tidigare intervju förnekat att det skulle finnas ett samband mellan försäljningen av planen och det franska stödet för VM i Qatars.

– Det är sant att vi hade diskussioner med Qatar om Rafale, men jag ser ingen koppling med VM.

Under åtta månader har teamet bakom dokumentären försökt kontakta Michel Platini, qatariska myndigheter och Nicolas Sarkozy utan framgång.

SVT Sport förklarar: Så har Qatar spridit sitt namn i sportvärlden

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Fifa-skandalen

Sepp Blatter stängdes av från all fotboll 2015 efter den stora korruptionsskandalen i Fifa. Blatter och dåvarande Uefa-presidenten Michel Platini anklagades för att ha konspirerat kring en betalning på ca 21 miljoner kronor. Båda nekade till att ha gjort något brottsligt och efter en lång utredning friades de i somras av en schweizisk domstol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.